Kurti: Od Albanije sam tražio podršku za članstvo u međunarodnim organizacijama

'Oni su podržali moj stav da je ovaj sporazum de fakto priznanje Kosova od strane Srbije, to je u stvari de fakto uzajamno priznanje', rekao Kurti nakon razgovora sa zvaničnicma Albanije

26.03.2023. 21:21
  • Podeli:
Aljbin Kurti_Foto UNA-641dc0591d61e.webp Foto: Reuters

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je izjavio da su albanski zvaničnici u Tirani, gde je boravio u poseti, podržali njegov stav da dogovor iz Ohrida znači, kako tvrdi, "de fakto" priznanje tzv. Kosova i istakao da je od Albanije tražio podršku za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Kurti je, nakon sastanka sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem, predsednicom Skupštine Linditom Nikolom i premijerom Edijem Ramom, rekao novinarima da ih je upoznao sa detaljima dogovora iz Ohrida, prenosi Koha ditore.

"Oni su podržali moj stav da je ovaj sporazum de fakto priznanje (tzv) Kosova od strane Srbije, to je u stvari de fakto uzajamno priznanje i objasnio sam im da član 7, koji govori o samoupravi srpske zajednice, zapravo odgovara okvirnom sporazumu za zaštitu nacionalnih manjina", rekao je Kurti.

On je dodao da Priština od Albanije traži podršku za članstvo u međunarodim forumima i organizacijama.

Kurti je potvrdio da je sa Ramom dogovoreno da sledeći sastanak dve vlade bude održan u junu.

Albanski premijer Edi Rama ranije danas je rekao da je na sastanku u Tirani ohrabrio Kurtija da preduzme dalje korake ka davanju garancija srpskim opštinama u okviru zajednice koja garantuje samoupravu srpskoj zajednici i neophodnih garancija Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"S mojim posebnim prijateljem, premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, diskutovao sam danas detaljno o sporazumu iz Ohrida i daljem napretku procesa njegove primene", napisao je Rama na Fejsbuku.

U saopštenju albanskog predsedništva posle sastanka Kurtija i predsednika Albanije Bajrama Begaja navedeno je da je Begaj izrazio uverenje da će obaveze koje su strane preuzele na sastanku u Ohridu 18. marta biti u potpunosti ispoštovane i da će se naći odgovarajući mehanizmi da se "javni sporazum pretvori u obavezujući i primenjiv sporazum za strane na međunarodnom planu".

Predsednica Skupštine Albanije Lindita Nikola je, u saopštenju posle susreta s Kurtijem, istakla podršku dijalogu Beograda i Prištine kao, kako ona smatra, "najboljem i jedinom putu ka međusobnom priznanju".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()