Kurti: Ne poričem obavezu formiranja ZSO, ali to ne treba da bude prioritet

'Ne možemo da stavimo kola ispred konja', rekao je kosovski premijer, dodajući da ne poriče obavezu formiranja ZSO

18.03.2023. 08:21
  • Podeli:

Dan uoči sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Ohridu, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je u petak uveče izjavio da ne poriče da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) obavezujući sporazum za Prištinu, ali da to ne treba da bude prioritet.

Kurti je naveo da će razmotriti dosadašnje sporazume, što je, kako kaže, rekao i na sastanku 18. avgusta u Briselu.

"Još u predlogu koji sam dao 18. avgusta prošle godine kao opšti okvir sporazuma, rekao sam da ćemo imati veoma ozbiljno i iskreno razmatranje do sada postignutih dogovora i da ih moramo sagledati na precizan način.  Prihvatio sam da ti sporazumi, kao nasleđe od mojih prethodnika, predstavljaju sporazume Kosova koji bi morali da se implementiraju", rekao je Kurti za makedonsku televiziju AlsatM.

On je dodao da ne misli da ZSO treba da bude prioritet, jer, po njegovom mišljenju, sve sporazume postignute u Briselu od 2011. do 2015. treba tretirati isto.

Kurti kaže da ne poriče obavezu formiranja ZSO, što je, kako tvrdi, predugovor, ali i da sa druge strane "ne možemo da stavimo kola ispred konja".

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je ranije u petak poručio da je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom obaveza koja se ne može izbeći.

Eskobar je naveo da očekuje od Kurtijeve vlade da osnuje ZSO, jer je neophodan hitan napredak.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()