Kurti: Moramo da normalizujemo odnose sa Srbijom

Osnovni ugovor koji je predložila EU solidno je polazište da se krene napred i nadamo se da ćemo to konačno uraditi 18. marta

10.03.2023. 21:16
  • Podeli:
Aljbin Kurti_Foto Profimedia-63fca22e30765.webp Foto: Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izrazio je nadu da će Beograd i Priština 18. marta u Ohridu potpisati plan implementacije evropskog predloga za normalizaciju odnosa.

"Osnovni ugovor koji je predložila EU solidno je polazište da se krene napred i nadamo se da ćemo to konačno uraditi 18. marta", naveo je Kurti u intervjuu za Juronjuz.

On je saopštio da 18. marta na razgovore u Severnoj Makedoniji ide u dobroj nameri, sa dobrom voljom, da normalizuje odnose između Prištine i Beograda.

U vezi sa ispunjenjem ranije obaveze formiranja Zajednice srpskih opština na KiM, on se pozvao na prištinski ustav, koji, kako kaže, ne može da podrži monoetnički entitet kao što je asocijacija opština sa srpskom većinom.

"Dakle, ovo ne bi prošlo na našem ustavnom sudu, kao što nije prošlo ni na sudu za ljudska prava u Strazburu", naveo je primer tzv. Kosova.

On je dodao da kao premijer svih građana želi da zadovolji sve njih prema njihovim pravima, potrebama i zahtevima, pa je naglasio da se zato govori o samoupravljanju srpske zajednice.

Kurti je rekao da bi trebalo ići napred ka integraciji u EU uz poštovanje svakog pojedinca, bez obzira na poreklo, uzimajući u obzir posebnosti etničke pripadnosti i kulture.

On je dodao da samoupravljanje vidi u smislu "pune funkcionalnosti, a ne u smislu teritorijalnog položaja".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()