Kurti: Daleko smo od formiranja ZSO

'U aneksu piše odmah da počinjemo sa razgovorima o samoupravi srpske zajednice. Ti razgovori su u toku, već smo ih počeli, ali treba još mnogo da bismo došli do konačnog zaključka'

19.03.2023. 09:01
  • Podeli:
Aljbin Kurti_sastanak u Ohridu_Foto Tanjug_Miloš Mililvojević (2)-6416cd67b0209.webp Foto: Tanjug / Miloš Mililvojević

Razgovori o Zajednici srpskih opština (ZSO) su u toku, ali treba još mnogo vremena da bi se došlo do konačnog zaključka, izjavio je noćas u Ohridu premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i ponovio da u ustavu tzv. Kosova ne postoje opštine formirane na osnovu nacionalne i etničke pripadnosti.

"U aneksu piše odmah da počinjemo sa razgovorima o samoupravi srpske zajednice. Srpska zajednica i Zajednica srpskih opština nisu ista stvar. Ti razgovori su u toku, već smo ih počeli, ali treba još mnogo da bismo došli do konačnog zaključka", rekao je Kurti posle 13-časovnih razgovora se predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, specjalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Na pitanje novinara da li će početi sa formiranjem ZSO, Kurti je odgovorio da u  sporazumu, koji je potpisao bivši premijer privremenih institucija u Prištini, nije reč o ZSO, nego o "zajednici opština sa većinskim srpkim stanovništvom".

"Ne postoje na Kosovu opštine po nacionalnoj pripadnosti. Opštine pripadaju građanima i predlog bivšeg finskog predsednika (Martija) Ahtisarija je takav da je opština veoma jaka na Kosovu. Građanin Kosova ne može bez opštine, takva je arhitektura i struktura Ahtisajevog predloga. Neke od opština imaju i veće nadležnosti u okviru pozitivne diskriminacije i zato naš ustav, koji kao suštinu ima Ahtisarijev predlog, ne dozvoljava da se omalovažava opština", rekao je Kurti.

On je dodao da član 10 Osnovnog sporazuma, koji, kako tvrdi, "podrazumeva de fakto međusobno priznanje između Kosova i Srbije", znači da će se sprovesti svih 39 sporazuma, a u okviru tih sporazuma su i oni iz 2013. i 2015. godine.

"Ali bilo kakvo sprovođenje tih sporazuma niti može, niti mora da bude u suprotnosti sa našim ustavom i zakonom", naveo je, pored ostalog, Kurti.

On je rekao i da se na KiM što pre mora pokrenuti rešavanje pitanja nestalih osoba i da na toj teritoriji ima trenutno 1.617 nestalih, od kojih su, kako kaže "ogromna većina Albanci, ali ima i Srba i Roma".

"Prošle godine 18. avgusta, mi smo se dogovorili o jednom tekstu sporazuma što se tiče nestalih osoba, ali nažalost taj dan predsednik Srbije to nije hteo da potpiše, baš kao ni danas", rekao je Kurti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()