Hil zadovoljan zbog nove vlade: Drago mi je i što imamo nove ministre spoljnih i unutrašnjih poslova

Naveo je da se veoma raduje sastancima koji se tiču pitanja energetike i da ih sa nestrpljenjem očekuje

26.10.2022. 16:08
  • Podeli:
Kristofer Hil_Tanjug (1)-1666793308037.webp Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Srbija i SAD imaju mnogo zajedničkih interesa i drago mi je što je sada nova Vlada Srbije tu kao naš sagovornik, izjavio je danas ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Na pitanje novinara da prokomentariše formiranje nove vlade i izbor novog ministra spoljnih poslova, Hil je rekao da dve zemlje treba da rade na mnogo zajedničkih tema i projekata, i izrazio zadovoljstvo što Srbija ima i novog ministra inostranih poslova.

"Veoma nam je drago što je formirana nova Vlada Srbije, jer imamo mnogo toga što nas čeka i na čemu moramo zajedno da radimo. Drago mi je i što imamo novog ministra spoljnih poslova, jer postoje mnoge teme vezane sa spoljne poslove o kojima treba da razgovaramo", kazao je Hil nakon predstave "Vilson i Pupin - prijateljstvo i etika", u centru Beograda, u okviru manifestacije "Dani slobode".

Naveo je da se veoma raduje sastancima koji se tiču pitanja energetike i da ih sa nestrpljenjem očekuje.

Saveznistva Srbije i SAD iz istorije ostaju i danas

 

Savezništva koja su SAD i Srbija imale za vreme svetskih ratova ostaju i danas, a na osnovu njih dve zemlje treba da rade i sarađuju u izgradnji boljeg sveta, poručio je Hil.

Hil je izrazio zadovoljstvo što je gost manifestacije koja je posvećena slobodi, zemljama saveznicima Srbije i svim hrabrim ljudima koji su se borili u oba svetska rata, te da je ovo dobra prilika da se osvrne na zajedničku istoriju Srbije i SAD.

"Istorija može da bude brutalna učiteljica, a ni za jednu to ne važi kao za Srbiju. Srbija je u Prvom Svetskom ratu izgubila 28 odsto svog stanovništva, a ništa bolje, čak i gore je prošla u Drugom. Ovde smo da se sećamo hrabrih srpskih vojnika koji su izgubili živote za slobodu", kazao je Hil.

Hil se, kako je rekao, sa divljenjem osvrnuo na hrabru borbu srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu, koja je trajala sve do probijanja Solunskog fronta i istakao da su nakaon svih razaranja Beograd i Srbija obnovljeni kroz vredan rad srpskog naroda.

Takođe, ukazao je da su Srbija i SAD bile napadnute za vreme Drugog svetskog rata, jedna od nacističke Nemačke druga od Japana i postale sveznice u borbi protiv okupatora.

"Hrabra srpska vojska i Crvena armija donele su slobodu Beogradu i Beograd je opet obnovljen", podsetio je Hill.

Ocenio je da su ratovi najstrašnija poglavlja istorije i da iz njih sve zemlje treba da izvuku važne lekcije i pouke, kao i da slede primer otpora naroda, koji su pokazali da za slobodu može da se izbori.

"Hajde da tragičnih iskustava obnovimo borbu za bolje odnose", poručio je Hil.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()