Hil: Ohridski sporazum će imati pozitivne efekte na ceo Balkan

'To biti prekretnica od koje smo krenuli da se bavimo privrednim pitanjima i ekonomskom saradnjom', poručio ambasador SAD u Vranju

29.03.2023. 16:27
  • Podeli:
Kristofer Hil_Tanjug (1)-1666793308037.webp Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil veruje da će Ohridski sporazum imati pozitivan efekat na ceo Balkan.

"Možda je to prerano reći. Nadam se da će Ohridski sporazum ostati zabeležen u istoriji. S jedne strane kao tačka od koje je krenula normalizacija odnosa Beograda i Prištine i učinila da granice spajaju ljude, a ne i da ih dele. Isto tako, da će to biti prekretnica od koje smo krenuli da se bavimo privrednim pitanjima na prvom mestu i ekonomskom saradnjom", poručio je Hil tokom posete Vranju.

Dodao je da se u poslednjih par dana, koliko boravi u poseti jugu Srbije, i sam svojski potrudio da objasni da se Ohridski sporazum tiče "Kosova, a ne ovog dela Republike Srbije", ali da će se SAD svakako angažovati da pomognu raznim delovima Balkana da nađu svoj put napred.

"Treba reći da taj sporazum prebacuje odgovornost na sve nas da se potprudimo da kroz ekonomski razvoj pomognemo da ovaj region jača i napreduje. Sve države i stanovnici Zapadnog Balkana moraju se potruditi da se region međusobnom saradnjom približi EU, a to nije politički nego prvenstveno ekonomski zadatak", poručio je Hil.

Kada govorimo o viziji, dodao je, ono u čemu bi SAD zaista želele da pomognu i ono što bi volele da se desi je da ovo ne bude region u blizini granice koju je teško preći, nego da upravo po konceptu Otvorenog Balkana, to bude granica koja će ljude približavati, a ne deliti.

'SAD žele da pomognu Vranju i Pčinjskom okrugu'

Sjedinjene Američke Države su zainteresovane za jug Srbije i učiniće sve da poboljšaju saradnju sa tim regionom, poručio je Hil posle razgovora sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem.

"Ono što kao Amerikanac mogu da kažem je da će se Amerika potruditi da pomogne da mladi ljudi ostanu ovde, u ovom regionu. Već sada za to postoje velike mogućnosti. Postoji dobra pokrivenost internetom, dobra infrastruktura, radi se na unapređenju položaja mladih, ali moramo se i dalje usmeravati ka tome da izgradimo bolje ekonomsko okruženje koje će ih ohrabriti da ostanu ovde", rekao je Hil.

Svi mi, dodao je, želimo najbolju budućnost za našu decu, ali prevashodno želimo da oni imaju dobre uslove bliže nama, jer, kako je rekao, želimo da vidimo decu svoje dece.

"Svi moramo da radimo na tome da se ekonomija popravi i da otvaramo radna mesta koja su mladima privlačna da bi ostala. Na kraju hoću da naglasim da smo zainteresovani za čitav region, a Vranje je ključni grad u ovom regionu, tako da ću imati mnogo tema za razmišljanje, kao i mnogo toga da uradim kada se vratim u Beograd", poručio je Hil.

Hil je zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i izrazio zadovoljstvo što je bio u poseti Vranju, kao izuzetno lepom i istorijskom gradu Srbije.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je sa Hilom razgovarao o pitanjima koja se tiču lokalne samouprave, ali i o regionalnom povezivanju svih opština u Pčinjskkom okrugu.

Istakao je da je na tom sastanku predstavio projekte koje su realizovali sa sa američkim organizacijama USAID i Spirit of America, kao i o planovima za buduću saradnju, pre svega nastavak rada Američkog kutka, koji bi bio osnava za povezivanje, pre svega, mladih ljudi.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()