Hil: Formiranje ZSO je najvažniji test, to dokazuje da sprovodimo dogovore

SAD će pažljivo pratiti i sagledati sve aspekte izbora na severu KiM

20.04.2023. 16:12
  • Podeli:
kristofer hil jadranka ilić tanjug (2)-6405f3e6b10a1.webp Foto: Tanjug / Jadranka Ilić

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, izjavio je danas da je najznačajniji test za sve koji učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine da se sprovode ono što je dogovoreno ranije - Zajednica srpkih opština. 

"To je poziv na buđenje i test za našu sposobnost da li smo u stanju da sprovedemo postignute dogovore. Sada, pošto je prošlo već 10 godina kako je Briselski sporazum potpisan, moram da naglasim da je sprovođenje onog što je dogovoreno od najvećeg značaja, jer kako ćemo očekivati da ljudi uopšte imaju poverenja u bilo koji postignuti sporazuma, ako se oni ne sprovode", izjavio je Hil novinarima u parlamentu, posle razgovora sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

Naveo je da će SAD pažljivo pratiti i sagledati sve aspekte izbora na severu KiM

"Posmatraćemo, a najbolje vreme da se govori o izborima je nakon što oni prođu, da vidimo šta se zapravo desilo. Rekao bih da ne samo moja zemlja, već i mnoge druge zemlje, smatraju da ovo nije pravo vreme za izbore, s obzirom na to da smo u jednom kritičnom trenutku, veoma značajnom momentu za dijalog koji je u toku. Smatramo da se svi problemi kroz taj dijalog moraju rešavati i rešiti", poručio je Hil.

Na pitanje novinara šta očekuje od nedeljnih izbora na severu KiM, na kojima neće učestvovati Srpska lista, Hil je odgovorio da ne zna i da je to pitanje za američku ambasadu u Prištini. 

"Ono što nas zanima je da budemo dobro pripremljeni i informisani u vezi sa nastavkom dijaloga, jer će se on baviti nekim ključnim pitanjima i jedno od suštinskih pitanja je budućnost srpske zajednice na Kosovu. Mi, u vezi sa tim, želimo da budemo pripremljeni da dobijemo sve potrebne informacije od vlasti u Srbiji", rekao je Hil.

On je kazao je da, u razgovoru sa Orlićem, preneo stavove SAD u vezi sa mnogim temama, u vezi sa KiM, u vezi sa situacijom u Rusiji, kao i njihove stavove i zabrinutost, ali i zadovoljstvo zbog napretka bilateralnih odnosa između Srbije i SAD. 

Na molbu da prokomentariše izjave nekih ruskih zvaničnika da nema ZSO, jer SAD i EU nisu pritiskali Prištinu, Hil je odgovorio da sve što je rekao i dalje važi i da ne želi da komentariše izjave drugih diplomata.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()