Gradonačelnik Jevtić i srpski odbornici napustili sednicu SO Štrpce

Nakon poziva predsednika opštine, celo opštinsko rukovodstvo i 11 odbornika srpske nacionalnosti napustili su skupštinsku salu opštine Štrpce

31.05.2023. 15:00
  • Podeli:
Dalibor Jevtić_gradonačelnik Štrpca_Foto Tanjug Rade Prelić-638cb3c375383.webp Foto: Tanjug / Rade Prelić

Gradonačelnik opštine Štrpce Dalibor Jevtić, opštinsko rukovodstvo i odbornici srpske nacionalnosti napustili su danas petu redovnu sednicu Skupštine opštine u znak podrške Srbima na severu Kosova i Metohije.

Jevtić je izjavio da su oni na taj način pokazali i otpor prema politici Prištine.

On je na početku sednice rekao da oseća obavezu da kao predsednik opštine izrazi jasan stav povodom dešavanja sa severu KiM i naglasio da sve ono što se dešava poslednjih nekoliko dana pogađa i utiče na sve Srbe na Kosmetu.

"Sa ovog mesta danas osećamo potrebu i obavezu da pružimo punu podršku narodu na severu Kosova koji je izložen institucionalnom nasilju koje se dešava u poslednje vreme, kao odraz pogrešne politike režima u Prištini, a koje za posledicu ima upravo ono što se dešava ovih dana u opštinama na severu Kosova", rekao je Jevtić, kako je objavljeno na Fejsbuk stranici opštine Štrpce.

Jevtić je istakao da oni napuštaju sednicu Skupštine opštine i zbog toga što su Srbi i po oceni Ustavnog suda tzv Kosova i dalje protivpravno i uz kršenje osnovnih ljudskih prava u pritvoru.

On je podsetio da je u Skupštini opštine Štrpce dvotrećinskom većinom upućen apel i zahtev da se omogući rad Privremenog organa da bi se ljudima koji od tog posla žive omogućila egzistencija, ali da nije stigao nijedan odgovor. 

Jevtić je apelovao na Srbe na severu KiM da protestuju mirno i demokratski i da ni na koji način ne napadaju pripadnike Kfora, navodeći da srpski narod želi da se na miran i demokratski način izbori za pravo na normalan život i opstanak. 

On je još jednom pozvao vladu privremenih prištinskih institucija da prestane da vrši institucionalno nasilje koje sprovodi od kada je došla na vlast.

Nakon poziva predsednika opštine, celo opštinsko rukovodstvo i 11 odbornika srpske nacionalnosti napustili su skupštinsku salu opštine Štrpce.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()