Evropski savet usvojio zaključak o dijalogu Beograda i Prištine

Na sastanku u Ohridu je postignuta saglasnost o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

24.03.2023. 09:27
  • Podeli:
Tan2023-03-1814331361_5 sastanak Ohrid Aleksandar vucic miroslav lajcak žozep borelj foto dimitrije gol-641d5ef9bbfa3.webp Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Lideri zemalja članica Evropske unije pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i tzv. Kosova postigli 18. marta u Ohridu.

U zaključcima koji su usvojeni na kraju prvog dana samita u Briselu i objavljeni na sajtu EU, lideri zemalja članica pozivaju obe strane da "ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze''.

Prethodno je šef evropske diplomatije Žozep Borelj obavestio Evropski savet o rezultatima susreta u Ohridu.


Borelj je juče, uoči početka dvodnevnog samita EU, rekao da je svaki pokušaj da se dovede u pitanje dogovor Beograda i Prištine iz Ohrida uzaludan, da on mora da se sprovede i da nema mesta za biranje.

On je rekao novinarima da je to celina koja mora da se sprovodi i da će EU pomno pratiti ko ga sprovodi, a ko ne.

U Ohridu je u subotu 18. marta održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, na kojem su učestvovali visoki predstavnik EU Žozep Borelj, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Na sastanku je postignuta saglasnost o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()