Evropska komisija: Situacija na KiM je i dalje krhka

EK pozdravlja deeskalaciju sukoba

03.01.2023. 18:31
  • Podeli:
Europska komisija_PIXABAY-639ca751aed0e.webp Foto: Pixabay

Evropska komisija smatra da ja situacija na severu Kosova i Metohije i dalje veoma krhka, izjavila je danas Nabila Masrali, portparolka za spoljnu politiku EU i dodala da je EU odigrala aktivnu ulogu u nedavnim događajima u koordinaciji sa SAD i Kforom.

Ona je ponovila da EK pozdravlja deeskalaciju na KiM i uklanjanje barikada koje su Srbi na severu postavili zahtevajući puštanje iz pritvora protivpravno uhapšenih sunarodnika.

„Situacija je zaista krhka i mi pozivamo na uzdržavanje obeju strana kako bi situacija ostala mirna i izbegavanje svih akcija koje bi imale potencijal da vrate nasilje i eskalaciju", rekla je ona i dodala da će Eulex nastaviti da prati situaciju na KiM.

Masrali je kazala da su događaji prethodnih dana pokazali „koliko je važno da se zadrži nepovratni napredak ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije na osnovu evropskog predloga,  a to znači da se bez odlaganja primene ranije postignuti dogovori o vraćanju Srba u prištinske institucije i formiranje Zajednice srpskih opština“.

Navela je da će EU nastaviti da razgovore sa, kako je navela, obema stranama, te da će naredni sastanci biti najavljeni kada za to dođe vreme.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()