Euleks pozdravlja smirivanje tenzija: Misija nastavlja da prati slučaj Dejana Pantića

U saopštenju Euleksa ističe se da bezbednosni i vakuum u vladavini prava koji je nastao nakon ostavki policajaca, tužilaca, sudija i pomoćnog osoblja iz srpske zajednice i dalje traje.

31.12.2022. 15:49
  • Podeli:
eulex profimedia-0374549341-1667822513331.webp Foto: Profimedia

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) pozdravila je smirivanje tenzija na severu KiM i vraćanje slobode kretanja u četiri opštine nakon uklanjanja barikada.

Podržavanje stabilnosti i bezbednosti na KiM

U saopštenju Euleksa ističe se da bezbednosni i vakuum u vladavini prava koji je nastao nakon ostavki policajaca, tužilaca, sudija i pomoćnog osoblja iz srpske zajednice i dalje traje. 

Euleks navodi da može samo delimično da popuni taj vakuum kroz povećano prisustvo na terenu, ali da ta misija ne može da zameni kosovsku policiju niti bilo koji drugi organ vladavine prava i ocenjuje da je zato od suštinskog značaja povratak na relevantne sporazume proizašle iz dijaloga, kojima se regulišu integracija kosovske policije i pravosuđa.

Euleks ističe da će nastaviti da radi sa odlučnošću da podrži stabilnost i bezbednost svih zajednica na KiM i da će u tom cilju pažljivo pratiti relevantne istrage i sve naredne pravne postupke radi promovisanja poštovanja ljudskih prava.

Da bi kosovsko pravosuđe i policija podržali vladavinu prava i nezavisno izvršavali svoje odgovornosti prema kosovskom i međunarodnom pravu, bez političkih ili drugih oblika mešanja ili zastrašivanja, od suštinskog je značaja da se odluke koje donose pojedinačni sudije i tužioci, kao i policija, u ime svojih institucija, osporavaju samo u smislu pravne osnovanosti tih odluka, naglašava Euleks.

Pažljivo prate slučaj Pantića

Euleks navodi da pažljivo prati slučaj Dejana Pantića, kako bi procenio kako se njime bave prištinske vlasti i dodaje da se misija zalagala za zaštitu osnovnih prava D. P. od strane kosovskih vlasti, omogućila transport lekova D.P., obavila dva lekarska pregleda D. P. 17. i 24. decembra, na zahtev nadležnih prištisnkih vlasti, pružila podršku kosovskoj policiji u prebacivanju D.P. u svoje mesto prebivališta 28. decembra, u skladu sa odlukom o stavljanju D.P. u kućni pritvor.

Dejan Pantić je bivši pripadnik kosovske policije koji je bio uhapšen i koji je sada pušten u kućni pritvor, a čije je hapšenje bio jedan od razloga zbog koji su Srbi 19 dana bili na ba rikadama na severu KiM. 

Misija dodaje da je od postavljanja do uklanjanja barikada na severu KiM podržavala prištinske institucije vladavine prava u održavanju stabilnosti i bezbednosti svih zajednica na KiM, u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i Kforom.

Precizira se da je od početka novembra Euleks na zvanične zahteve kosovske policije odgovorio značajnim povećanjem svojih izviđačkih patrola i uvođenjem pešačkih patrola od strane pripadnika Specijalizovane policijske jedinice i Rezervne specijalizovane policijske jedinice na severu KiM, kako bi pažljivo pratili bezbednosnu situaciju na terenu, zatim isporukom osnovnih potrepština službenicima kosovske policije na administrativnom prelazu Rudnica/Jarinje 17. decembra, kao i praćenjem redovnih policajaca kosovske policije koji su se smenjivali i zamenjivali redovne policajce u policijskoj stanici u Leposaviću 24. decembra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()