Euleks ne može da zameni policiju na severu KiM

'Od 16. novembra, pored značajnog povećanja mobilnih patrola za nadzor, službenici Specijalne jedinice policije Euleksa i Rezervne specijalizovane policijske jedinice vrše i pešačke patrole u četiri ​​opštine na severu Kosova', navodi se u saopštenju

18.11.2022. 14:47
  • Podeli:
eulex profimedia-0210084670-1667835823281.webp Foto: Profimedia

Nakon podnošenja ostavki pripadnika policije srpske nacionalnosti na severu Kosova, Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) poslala je tamo nove trupe, ali ne da bi obavljali ulogu policije, saopšteno je iz Misije.

Kako je objašnjeno, nakon što su Srbi sa severa napustili kosovsku policiju nastao je bezbednosni vakuum, koji Euleks može samo delimično da popuni, ali ne može da zameni Kosovsku policiju, prenosi N1.

"U cilju pažljivog praćenja svih dešavanja koja mogu uticati na bezbednost Kosova, kao i na bezbednost svih zajednica na Kosovu, Specijalna jedinica policije Euleksa i Specijalna rezervna jedinica policije značajno su povećale svoje mobilne posmatračke patrole na ​​severu Kosova u koordinaciji sa Kosovskom policijom i Kforom. Od 16. novembra, pored značajnog povećanja mobilnih patrola za nadzor, službenici Specijalne jedinice policije Euleksa i Rezervne specijalizovane policijske jedinice vrše i pešačke patrole u četiri ​​opštine na severu Kosova", navodi se u saopštenju Euleksa, prenose prištinski mediji.

Dodaju da Euleks prati situaciju na prelazima Jarinje i Bernjak, kroz prisustvo specijalizovane policijske jedinice.

"Pripadnici Specijalne jedinice policije i Rezervne specijalizovane jedinice policije rade u smenama i vrše nadzorne patrole 24 sata, sedam dana u nedelji", navodi se.

Oni su naveli da se viši policijski savetnici Euleksa za sever nalaze u kompleksu Severnog regiona Direkcije kosovske policije i daju savete kosovskoj policiji, kao i četiri policijske stanice pod njenom komandom u vezi sa određenim brojem o pitanjima koja se odnose na pružanje policijskih usluga.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()