EU: Izgradnja policijskih baza na severu KiM zabrinjava, Priština da poštuje privatnu svojinu

EU napominje da svaki proces eksproprijacije predviđa prethodno obaveštavanje i sveobuhvatno informisanje vlasnika nekretnina

12.05.2023. 13:11
  • Podeli:
eu evropska unija pixabay (2)-639833f2288cb.webp Foto: Pixabay

Evropska unija je saopštila da osnivanje četiri policijske baze na severu KiM izaziva zabrinutost i pozvala vlasti u Prištini da se prilikom eksproprijacije nepokretne imovine striktno pridržavaju zakonskih procedura i poštuju prava vlasnika.

Kancelarija EU u Prištini navodi da osnivanje četiri baze “na zemljištu u privatnom i društvenom vlasništvu, u nekim slučajevima pre pokretanja postupka eksproprijacije, izaziva zabrinutost u vezi sa imovinskim pravima" na severu KiM i vlasti se "moraju na adekvatan način pozabaviti tim problemom".

Povodom preliminarne odluke vlade u Prištini o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Zubin Potok i Leposavić, EU napominje da svaki proces eksproprijacije predviđa prethodno obaveštavanje i sveobuhvatno informisanje vlasnika nekretnina, njihovo pravo da daju komentare na traženu eksproprijaciju, mogućnost odgovarajućeg pravnog leka i njihovu adekvatnu naknadu pre procesa.

EU apeluje na prištinske vlasti da se “striktno pridržavaju zakonskih procedura u eksproprijaciji nepokretne imovine, da učine sve što je u njihovoj moći da obezbede da se poštuje odgovarajući proces i da se imovinska prava vlasnika zemljišta koje je predviđeno za eksproprijaciju ili su za nju zainteresovani, u potpunosti poštuju"

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()