Eskobar: Postignut neophodan dogovor; Kurti: Vučić beži od potpisivanja sporazuma

'Čestitam obema stranama što su postigle težak, ali neophodan dogovor, da bi se ostvario miran odnos', istakao je američki diplomata

Autor: Web UNA Srbija
19.03.2023. 08:33
  • Podeli:
Gabrijel Eskobar_sastanak u Ohridu_Foto Tanjug_Miloš Mililvojević-6416c3bf15a1c.webp Foto: Tanjug / Miloš Mililvojević

U Ohridu je postignut težak, ali neophodan dogovor Beograda i Prištine, izavio je specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

On je, nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Ohridu, rekao da ono što je postignuto sada otvara vrata boljim i većim stepenu evrointegracija.

"Cenim veliki trud i posao koji su uradile naše evropske kolege. SAD obećavaju da će pomoći u implementaciji sporazuma. Čestitam obema stranama što su postigle težak, ali neophodan dogovor, da bi se ostvario miran odnos", zaključio je američki diplomata.

'Vučić beži od potpisivanja sporazuma'

Predsednik Srbije beži od potpisivanja sporazuma, izjavio je, nakon sastanka premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

"Mi smo bili spremni da potpišemo i prethodno u Briselu i ovde u Ohridu", rekao je Kurti nakon sastanka u Ohridu. Dogovor o Zajednici srpskih opština postignut je ranije, istakao je on.

"Ovo nije završni dogovor, sporazum je prihvaćen kao i aneks. Vučić beži od potpisivanja sporazuma, a ono je de fakto priznanje. Sada imamo aneks kako ćemo ga realizovati. Za nas je prihvatljiv ovaj dogovor, ja ne bežim od potpisa", rekao je Kurti.

  • Podeli: