Eskobar: Očekujem finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji

Predsednik Vučić je započeo istinski nacionalni razgovor o tome kako će izgledati budući odnos Beograda i Prištine, naglasio je američki diplomata

18.03.2023. 19:02
  • Podeli:
gabrijel eskobar tanjug zoran stanić-64136a9db6cfd.webp Foto: Zoran Stanić Tanjug

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, u Ohridu očekuje finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma", rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa. On je istakao da dve strane ne mogu da biraju šta će da sprovedu, a šta neće iz ovog sporazuma.

U slučaju da se Beograd i Priština ne dogovore, to ne bi bio korak dalje ka evroatlantskim integracijama, rekao je Eskobar. On je istakao da je sastanak u Ohridu istorijska prilika, ne samo za Beograd i Prištinu, već i za ceo region.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je započeo istinski nacionalni razgovor o tome kako će izgledati budući odnos Beograda i Prištine, naglasio je Eskobar.

Povodom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, Eskobar je rekao da je mala verovatnoća da će ona ikada biti transformisana u Republiku Srpsku, srpski entitet u Bosni i Hercegovini.

Eskobar je podsetio da je specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dao 16 različitih modela sličnih aranžmana unutar EU, koji nisu uticali na funkcionalnost ili ustavnost tih zemalja.

ZSO će biti definisana svojim ovlašćenjima, biće definisana statutom, a funkcionisaće u skladu sa Ustavom tzv. Kosova, rekao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, jedna od najvažnijih stvari do kojih bi Zajednica dovela jeste da stvori veze između srpskog stanovništva koje se povremeno oseća izolovano, marginalizovano, i vlade u Prištini.

"Zapravo govorimo o komunalnim uslugama, a ne o izvršnim funkcijama, govorimo o pružanju usluga ljudima na njihovom jeziku, dakle, Zajednica bi preuzela usluge koje im trenutno obezbeđuje Beograd", naveo je Eskobar.

SAD i EU bi želele da kosmetski Srbi učestvuju na lokalnim izborima koji su zakazani za april, rekao je američki diplomata.

"Mislim da su zabrinuti kako će izgledati njihovo predstavljanje, ali se nadam da bismo nakon današnjih sastanaka mogli da obnovimo diskusiju sa njima o učešću na predstojećim izborima", istakao je Eskobar.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan kao posmatrač učestvuje na sastancima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, kojima posreduju visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()