'Državotvorna opozicija' zatražila odbacivanje plana za KiM, Vučićevu ostavku i vanredne izbore

'Državotvorna opozicija' će predati prijavu za krivično delo 'Priznanje okupacije i rušenje ustavnog poretka' protiv predsednika Srbije

24.03.2023. 15:46
  • Podeli:
Dveri_Zavetnici_Novi DSS_POKS_protest_godišnjica NATO agresije_Foto UNA (3)-641db5ae0382b.webp Foto: UNA

Predstavnici stranaka koje sebe nazivaju "državotvornom opozicijom", pokreta Dveri, Koalicije NADA (Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije) i Zavetnika, održali su ispred zgrade Vlade Srbije skup na kome su još jednom zatražili odbacivanje francusko - nemačkog  predloga za Kosovo, ostavku predsednika Aleksandra Vučića i raspisivanje vanrednih izbora u Srbiji na svim nivoima.

Saobraćaj u Nemanjinoj ulici bio je nakratko blokiran, a okupljeni su nosili transparente "Ne kapitulaciji", "Nikad NATO", "Srbija pamti" i "Vučiću ostavka".

Prvi se na skupu obratio Nikola Dragićević iz stranke Zavetnici, koji je objasnio da je današnje okupljanje organizovano simbolično na dan početka NATO bombardovanja Savezne republike Jugoslavije 1999. godine, u 12 sati 44 minuta, kao podsećanje na rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 kojom je bombardovanje okončano.

"Proces koji su započeli bombardovanjem, proces otimanja Kosova i Metohije, danas hoće da završe francusko – nemačkim ultimatumom. Traže od nas da ukinemo svoju državu, traže da se ispišemo iz istorije kao narod i traže od nas da pogazimo svoj Ustav. Prihvatanjem  francusko - nemačkog ultimatuma mi prihvatamo njihovu mantru da smo mi krivci za NATO bombardovanje 1999. godine, da mi nismo žrtve nego agresori, pljujemo u lice stotinama, hiljadama građana Srbije koji su stradali za vreme NATO bombardovanja", rekao je Dragićević.

Miloš Jovanović, ispred Koalicije NADA, je rekao da se ovakve blokade i skupovi u znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja danas održavaju širom Srbije. Govoreći o predsedniku Vučiću, on je istakao:

"Ja ću vas još jednom podsetiti da je on prihvatio sporazum kojim se priznaje secesija naše južne pokrajine. Time je najbrutalnije pogazio Ustav Republike Srbije i ugrozio budućnost ove zemlje".

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović je ponovio da su vanredni izbori neophodni.

"Mi ćemo učiniti sve kako bi izazvali vanredne izbore. Moraće na ulicama da bude mnogo više ljudi da se izdejstvuju vanredni izbori. Ubeđen sam da će ta koalicija koja danas vlada otići u političku istoriju", rekao je Mihailović.

Lider Dveri Boško Obradović je poručio da jednosatnom blokadom upozorenja ispred Vlade Srbije, organizatori skupa šalju jasnu poruku da će nastaviti sa okupljanjima ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi.

"Protiv svih nas lidera državotvorne i patriotske opozicije koji samo tražimo poštovanje Ustava i borbu za očuvanje KiM u sastavu Srbije, vodi se neviđena negativna kampanja uvreda i lepljenja najružnijih mogućih etiketa. Samo zato što smo na strani ove države, ovoga naroda, Kosova i Metohije, Ustava Srbije i odbrane i očuvanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta", rekao je Obradović.

On je najavio da će sledeće nedelje "državotvorna opozicija" predati krivičnu prijavu Tužilaštvu za krivično delo "Priznanje okupacije i rušenje ustavnog poretka" protiv predsednika Srbije, kao i da će se obratiti i Ustavnom sudu Srbije, da vide, kako kaže, da li je taj "sud živ". 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()