Dijalog u Briselu sledeće nedelje: Kurti negira obaveze, Petković - ZSO 'sad i odmah'

U Brisel će naredne nedelje glavni pregovarači Petković i Bisljimi.

29.03.2023. 09:21
  • Podeli:
vučić brisel marko ivas tanjug-63fcdb3eee4f0.webp Foto: Marko Ivas Tanjug

Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se iduće nedelje. U Brisel putuju šefovi pregovaračkih timova Petar Petković i Besnik Bisljimi, potvrdio je portparol EU Peter Stano. To će biti njihov prvi sastanak od prihvatanja ohridskog Aneksa evropskog predloga za normalizaciju odnosa dve strane.

Za zemlje regiona važi da su dobri domaćini. Zato i ne čudi ponuda crnogorskog premijera Dritana Abazovića da baš u toj državi bude naredna runda pregovora Beograda i Prištine. Posle Ohridske runde, Brisel odgovara - zna se gde je mesto dijalogu.

"Drago nam je što dijalog postaje popularan u regionu i što sve više zemalja nudi da budu domaćini, ali idemo korak po korak, sedište dijaloga je u Briselu. Postigli smo napredak u Ohridu sporazumom Kurtija i Vučića. Sada se radi na implementaciji sporazuma i aneksa", objašnjava portparol EU Peter Stano.

Navodi da Unija već radi na izmenama poglavlja 35, u koje će biti uključen i dogovor iz Ohrida. Usaglašavaju se, kaže, i obaveze Prištine u procesu evrointegracija.

U međuvremenu, premijer privremenih institucija Aljbin Kurti još jednom negira obaveze. Kaže da poslednji dogovor ne predviđa autonomiju za Srbe.

"Za Srbe na Kosovu nema autonomije. Oni su građani naše republike, a ja sam i njihov premijer. Član 7 govori o adekvatnom nivou samouprave. To znači da se pozivamo samo na okvirni sporazum Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina. Nema samouprave, postoji samo de fakto priznanje između Kosova i Srbije", smatra Kurti.

Zajednica sad i odmah – odgovara direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Dogovor iz Ohrida predviđa obavezu Prištine da formira ZSO u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga, kako stoji u Aneksu. Kurti, da bi sprečio dimne bombe po Prištini može da vrda i izmišlja, to ga ne oslobađa obaveze da formira ZSO prema četiri sporazuma potpisana u Briselu", poručuje Petković.

U Brisel će naredne nedelje glavni pregovarači Petković i Bisljimi. Očekivani rezultat sastanka je da se krene u sprovođenje aneksa i osnovnog sporazuma.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()