Dačić o pokretanju procedure za prijem Prištine u SE: Ovo je dan kojeg će se stideti

Odluka je očekivana i naštetiće dijalogu Beograda i Prištine

24.04.2023. 18:07
  • Podeli:
dačić miloš milivojević tanjug-64294a6114b40.webp Foto: Miloš Milivojević Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas za Tanjug da je odluku o pokretanju procedure za razmatranje zahteva za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope od 46 članica 33 podržalo, sedam je bilo protiv, pet uzdržano, a jedna zemlja nije učestvovala u glasanju i ocenio da je odluka očekivana, ali da će naštetiti dijalogu Beograda i Prištine.

Dačić je ocenio da je ovo dan kojeg će se Savet Evrope stideti i naveo da je delegacija Srbije, koja je glasala protiv, napustila salu posle glasanja, jer nije želela da dalje učestvuje u "tiradama", ali je napomenuo da Srbija nije napustila tu organizaciju.

"Ovaj dan povodom te odluke svakako predstavlja sumrak i statuta Saveta Evrope, jer po prvi put se razmatra zahtev nečega što nije država i što nije priznato od strane UN i o teritoriji koja nije članica UN", rekao je Dačić.

On je zahvalio svima koji su bili protiv i pokazali da su naši tradicionalni prijatelji i naveo da pre svega misli na Kipar, Španiju, Rumuniju, Azerbejdžan i Gruziju, a posebno je zahvalio Mađarskoj koja je priznala nezavisnost Kosova, a danas je glasala protiv.

"Sa druge strane zaista smo razočarani stavom i pristupom Grčke i Slovačke kao članica EU koje su bile udržane, pre svega zbog toga smo od njih čuli da oni ne priznaju  nezavisnost Kosova. Takođe bih podsetio da je BiH bila uzdržana. Zamislite te ironije. Zamislte kada bi se Republika Srpska  sada prijavila za članstvo, kakva je to ironija i bezobrazluk, a nama drže predavanje da mi utičemo na rasturanje teritorijalnog integriteta BiH. Oni direktno učestvuju u rasturanju teritorjalnog integriteta Srbije", rekao je Dačić.

On je posebno istakao i stav Ukrajine koja je bila uzdržana.

"Pogledajte koliko mi problema imamo da branimo teritojalni integritet Ukrajine, koliko se napinjemo i glasamo svuda i pravdamo se zato što neko nas optužuje da ne podržavamo dovoljno teritorijalni integritet Ukrajine, a Ukrajina glasa uzdržano kada je reč o našem teritorijalnom integritetu. Apsolutno neprihvaljivo. Jermenija, takođe, nije bila u sali kada je bilo glasanje. Nismo očekivali takve poteze od tih zemalja", rekao je Dačić.

Kada je reč o Crnoj Gori, Dačić kaže, da ni sam ne zna da li je iznenađen ili nije jer su, kaže, ponovo podržali rasturanje teritorijalnog integriteta Srbije.

"Zaista hvala im na tome, ne znam kako je Srbija to zaslužila. I moram da kažem da će to svakako ostaviti određene posledice po naše odnose. Ne može Srbija samo da služi da se kaže  - pucaćemo vam u glavu, ali nije ništa lično", rekao je Dačić.

On je povodom odluke Komiteta SE ocenio da je Srbiji stavljeno do znanja da nema pravo da štiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet, a da mora da brani teritorijalni ingeritet svake druge zemlje. 

Kaže i da je ovo pouka za Srbiju da nikada ne sme da izgubi većinu u UN.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()