Dačić: Nastavićemo da insistiramo na ZSO kao prvoj tački implementacije sporazuma

Ministar je dešavanja na sednici Saveta bezbednosti UN-a podelio na dva segmenta

28.04.2023. 10:55
  • Podeli:
ivica dačić jadranka ilić tanjug-643fec4b6d646.webp Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u izjavi za RTS posle sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku rekao je većina članica bila korektna i istakla da Priština ima obavezu da formira Zajednicu srpskih opština i dala podršku dijalogu ali da nije siguran da će do implementacije tog dela dogovora i doći jer vlada Aljbina Kurtija to ne želi.

Ministar Dačić je dešavanja na sednici Saveta bezbednosti UN-a podelio na dva segmenta.

"Sednicu bih podelio na dva dela. Jedno je ono što je važno je a to je kakav je stav članica Saveta bezbednosti. Mislim da je ogromna većina članica bila korektna u smislu onoga što su rekli o obavezama i trenutnoj situaciji i gotovo svi su istakli od SAD, Velike Britanije, Francuske pa do Kine i Rusije da Kosovo ima obavezu i da konačno mora da formira Zajednicu srpskih opština, što je naravno za nas najvažnije pitanje, i dali podršku dijalogu", rekao je Dačić.

Drugi deo sednice, prema mišljenju ministra Dačića, predstavljao je, kako je rekao "našu muku koju imamo sa Prištinom".

"A to je da mi živimo u atmosferi velike mržnje sa njihove strane. Oni su jasno pokazali da ne žele bilo kakve korektne odnose, korektan dijalog, da žele sukobe, da žele nastavak rata", istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Naglasio je da ćemo mi nastaviti da insistiramo da formiranje ZSO bude prva tačka u implementaciji svega.

"Videćemo 2. maja kako će se Kurti ponašati, nisam siguran da će to ići. Kao što sam rekao, mi gotovo da smo sigurni da od toga neće biti ništa, jer njegov cilj nije formiranje ZSO, njegov cilj je da se Srbi proteraju sa Kosova, i to je suština", rekao je Ivica Dačić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()