Dačić: Članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope neće biti na dnevnom redu sastanka

Ministar spoljnih poslova danas je u Strazburu, gde prisustvuje obeležavanju 20 godina članstva Srbije u SE

18.04.2023. 16:43
  • Podeli:
dačić miloš milivojević tanjug-64294a6114b40.webp Foto: Miloš Milivojević Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Strazburu da na sutrašnjoj sednici Komiteta ministara Saveta Evrope neće biti razgovora o članstvu tzv. Kosova u toj organizaciji.

"Činjenica da neko o tome priča, kao i o viznoj liberalizaciji, u danima kada se obeležava 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, iz kog oni ništa nisu sproveli, predstavlja jedan akt velikog licemerja i bezobrazluka prema Republici Srbiji", poručio je Dačić u izjavi novinarima u Strazburu, gde prisustvuje obeležavanju 20 godina članstva Srbije u SE.

Kako je naveo, u ovom trenutku je neizvesno kada će i da li će se to pitanje naći na dnevnom redu dok neke zemlje, predvođene Nemačkom, smatraju da to hitno treba da bude urađeno.

"Tek kada se bude formirala Zajednica srpskih opština, može da se razgovara o nečem drugom", rekao je Dačić i podsetio da se Priština na to obavezala pre 10 godina.

On je naveo da će u maju početi razgovori na visokom nivou na temu formiranja ZSO i upitao "kako neko može da predlaže članstvo u Savetu Evrope, a da još nisu počeli razgovori o tački broj jedan nekog sporazuma".

On je istakao da se nisu stekli uslovi za raspravu o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope, te da bi tako nešto bilo suprotno ideji da se pokaže jedinstvo pred i na samom samitu Saveta Evrope u Rejkjaviku.

"Izneli smo naše mišljenje, ali da li će i koliko ono biti uvaženo, a pre svega od strane Nemačke, videćemo u narednom periodu", naveo je Dačić.

Dodao je da Priština računa da ima obezbeđenu većinu, međutim, kako je istakao, veliki broj zemalja koji je priznao nezavisnost tzv. Kosova, smatra da sada nije trenutak da se razgovara o članstvu u Savetu Evrope.

"Izvesno je da to neće i ne može biti na sudtrašnjoj sednici jer se ne nalazi na dnevnom redu i nije pripremljen materijal za tu tačku", rekao je Dačić.

On je dodao da je moguće da će neko zatražiti dodatnu sednicu tim povodom za neki drugi dan.

"U svakom slučaju, pritisak je veliki", poručio je šef srpske diplomatije.

Govoreći o odluci Saveta Evrope da građani Kosova dobiju viznu liberalizaciju, Dačić je rekao da je to "sramotan vid isticanja poruke da Kosovo, u stvari, ne mora ništa da sprovodi."

"Kakva je to nagrada za nekoga ko 10 godina odbija da realizuje ono što je potpisano Briselskim sporazumom. U tom smislu, to je veoma loša odluka i veoma loša poruka za čitav pregovarački proces i proces normalizacije", poručio je on, istakavši da je formiranje ZSO tačka broj jedan.

Na pitanje novinara kako danas gleda na potpisivanje Briselskog sporazuma, Dačić je odgovorio da je tim činom Srbija pokazala da veruje da međunarodna zajednica stoji iza dijaloga koji organizuje.

"Sporazum nije suprotan našim nacionalnim i državnim interesima. On ne znači nikakvo priznanje", poručio je ministar.

On je istakao da se u Briselskom sporazumu ne spominje nikakvo članstvo u međunarodnim organizacijama, već da obe strane mogu da se, u načelu, bave evrospkim integracijama.

"Taj sporazum je doneo mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština. Da je to beznačajno, verovatno bi Albanci to odavno formirali. To jeste ključno i važno i zato mislim da, sa pravom, govorimo da formiranje ZSO mora da bude tačka broj jedan", podvukao je Dačić.

Dačić je dodao da se nekome žuri, ali da Srbija želi da izbegne još jednu prevaru.

"Albanci su prevarili i Evropsku uniju i nas i čitav svet. Zato mi to moramo da sprečimo i zato je tačka broj jedan formiranje Zajednice srpskih opština", poručio je ministar spoljnih poslova.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()