Bramerc: Zadovoljan sam presudom Stanišiću i Simatoviću

"Presuda Žalbenog veća je potvrdila da je UZP obuhvatio mnoge delove BiH, ali i Hrvatske", rekao je Bramerc

31.05.2023. 14:57
  • Podeli:
stanišić simatović profimedia-0337619853-6477440c2edb3.webp Foto: Profimedia

Nakon izricanja presude Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu glavni tužilac Serž Bramerc izjavio je danas da je zadovoljan presudom za koju kaže da je pokazala da se na prostoru bivše SFRJ nije radilo o građanskom ratu nego o međunarodnom sukobu.

Bramerc je ukazao da je presuda povećana sa 12 na 15 godina za obojicu što je odraz težine krivičnih zločina koje je Tužilaštvo predočilo sudu.

"Kao što je potvrđeno ovo je zadnja presuda iz Haga i pokazalo se da to nije bio građanski rat već međunarodni sukob u kome su učestvovala rukovodstva susednih zemalja. Ovde se radi o individualnoj krivičnoj odgovornosti, u ovom slučaju lidera obaveštajnih službi. Ovom poslom se bavim od 2008. godine i prošli smo kroz niz važnih trenutaka, a najvažniji razlog zbog koga se bavim jesu preživeli", rekao je on.

On je nakon izricanja presude rekao novinaroima da su njih dvojica bilio deo "udruženog zločinačkog poduhvata" (UZP) zbog čega su uložili žalbu na prethodnu presudu.

"Delovali su obojica u UZP-u i u presudi se spominje i Milošević, Karadžić i ostali", rekao je Bramerc.

On je rekao da je svrha UZP bila je da se prisilno i trajno ukloni nesrpsko stanovništvo iz niza teritorija koje su Srbi držali činjenjem "krivičnih dela ubistvo, progon i tako dalje".

"Presuda Žalbenog veća je potvrdila da je UZP obuhvatio mnoge delove BiH, ali i Hrvatske", rekao je Bramerc. 

Ovom poslednjom odlukom naše su misli uz stradale i mnogi od njih čekaju pravdu.

"Za nas je ovo bio zadnji predmet, ali postoji još stotine kojim će se baviti domaći pravosudni organi i mi ćemo im u narednim godinama pružiti svu moguću pomoć", rekao je Bramerc.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()