Borelj: Zapadni Balkan je ključni prioritet za EU

Borelj boravi u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji

17.03.2023. 13:44
  • Podeli:
žozep borelj  (AP PhotoJean-Francois Badias) via Tanjug-6414604d2a154.webp Foto: AP PhotoJean-Francois Badias via Tanjug

EU je potvrdila punu i nedvosmilenu posvećenost evropskoj perspektivi Balkana i procesu pristupanja Severne Makedonije Uniji, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije nakon 16. sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Severne Makedonije.

Sastanak je održan danas u Skoplju, a predsedavao mu je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski. Makedonsku delegaciju činili su još zamenik premijera Bojan Maričik i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani. Delegaciju EU predstavljao je visoki predstavnik Unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, a Evropsku komisiju komesar za proširenje Oliver Varhelji.

U saopštenju se ističe da je sastanak omogućio da se strane osvrnu na napredak Skoplja na putu ka članstvu u EU, te da se razgovara o poslu koji tek treba da se odradi.

Učesnici su pozdravili jasan strateški cilj EU i ambiciju Severne Makedonije da napreduje u procesu pregovora o pristupanju Uniji na osnovu nastavka sprovođenja reformi. EU je potvrdila podršku naporima Skoplja na evropskom putu.

EU je ohrabrila Severnu Makedoniju da ubrza istrage, krivično gonjenje i donošenje presuda u slučajevima korupcije, uključujući na visokom nivou.

U saopštenju je naglašeno da dobri susedski odnosi i regionalna saradnja ostaju ključni element procesa proširenja EU, te da je potrebno da Skoplje "uz dobru volju" sprovede postignute sporazume sa Grčkom i Bugarskom.

Tokom sastanka razgovaralo se i o događajima u Severnoj Makedoniji i situaciji na Balkanu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()