Borelj: Vučić i Kurti se saglasili da nisu potrebni dalji razgovori o evropskom predlogu

Borelj se obratio nakon sastanka u Briselu

27.02.2023. 20:36
  • Podeli:
virginia mayo ap via tanjug borelj vučić-63fd053b90b68.webp Foto: Virginia Mayo AP via Tanjug

Nakon završetka sastanka u Briselu gde su se sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sa evropskim šefom diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom, Borelj se obratio novinarima.

Prema njegovim rečima, Vičić i Kurti se saglasili da nisu potrebni dalji razgovori o evropskim predlogu i da je to okvir za normalizaciju odnosa.

"Obe strane su se saglasile da se uzdrže od nekoordinisanih poteza koji bi podigli tenzije i ugrozili dalji rad", rekao je Borelj obraćajući se novinarima, naglasivši da će Lajčak nastaviti "šatl diplomatiju".

Prema Boreljovim rečima, tekst evropskog predloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uskoro biti objavljen na sajtu EU jer su Vučić i Kurti usaglasili da nema potrebe za diskusijom o njemu.

Borelj je istakao da je ovaj predlog, o kome se danas razgovaralo, odobrilo svih 27 članica Unije a da su Vučić i Kurti se dogovorili da neće biti dodatnih rasprava o njemu.

Iako su se dogovorili da je sporazum dobar, Borelj smatra kako će biti potrebni dodatni pregovori o njegovoj implementaciji.

"Imamo istoriju odbijanja implementacije određenih sporazuma, ali su obe strane sada izrazile spremnost da ovaj sporazum sprovedu", rekao je Borelj i dodao da će diplomatija nastaviti svoje kako bi se našli "posebni modaliteti sprovođenja" predloga.

"Diplomatija se nastavlja i novi sastanak će se održati u martu gde će se razgovarati o implementaciji aneksa kao i sporazuma. To se još mora finalizirati", pojasnio je Borelj.

''Ovaj plan prvi put smo predstavili prošlog septembra, od kada vodimo intezivne diplomatske pregovore. Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak putovao je u tom periodu deset puta do Prištine i osam puta do Beograda, a ovo je prvi put da su lideri Srbije i Kosova uživo razgovarali o predlogu'', rekao je Borelj.

''Ovaj plan je iznad svega važan za ljude koji žive u Srbiji i na Kosovu, za njihove građane. Prema planu, građani će moći da se slobodno kreću, koriste svoje pasoše i isprave, kao i saobraćajne tablice'', rekao je Borelj.

Podsetimo, predsednik Vučić je u prvom javljanju iz Brisela rekao da danas rekao je da je bilo reči o implementaciji prethodno postignutih sporazuma te da je formiranje ZSO ono na čemu je srpska delegacija insistirala.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()