Borelj: Priština odmah kreće u proces formiranja ZSO

'Ono što su dve strane prihvatile postaće integralni deo njihovog puta u EU'

Autor: Web UNA Srbija
19.03.2023. 08:16
  • Podeli:
Žozep Borelj_sastanak u Ohridu_Foto Tanjug_Miloš Mililvojević-6416be93a6680.webp Foto: Tanjug / Miloš Mililvojević

Visoki predstavnik Evopske unije Žozep Borelj noćas je u Ohridu, posle maratonskog 12-očasovnog sastanka njega i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, izjavio da su se predstavnici Beograda i Prištine dogovorili o implementacionom aneksu sporazuma o normalizaciji odnosa.

Kosovska strana je, rekao je Borelj, prihvatila da odmah krene u proces uspostavljanja garancija i odgovarajućeg nivoa samouprave za Srbe na Kosovu i Metohiji, odnosno da odmah krene u proces formiranja Zajednice srpskih opština.

Visoki predstavnik EU je istakao da su se dve strane usaglasile kako da primene sporazum prihvaćen na sastanku 27. februara u Briselu. To znači, rekao je, praktične korake, šta treba da se uradi, do kada, ko treba i kako.

"Konačno, nakon 12 sati razgovora, imamo dogovor kako da to uradimo. Kosovo i Srbija su se dogovorili o implemetacionom aneksu sporazuma za normalizaciju odnosa", rekao je Borelj.

Borelj je naveo da se Priština složila da odmah sa evropskim partnerima sprovede aranžmane koji bi doveli do neke vrste samouprave za srpsku zajednicu.

"Da bi se primenio član 7 sporazuma, Kosovo se obavezalo da odmah pokrene pregovore u okviru EU dijaloga na uspostavljanju specifičnih aražmana i garancija da se obezbedi odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu", rekao je Borelj.

Dve strane su se takođe dogovorile da potvrde deklaraciju o nestalim osobama, onako kako je ona i dogovorena u okviru dijaloga, kao urgentno pitanje.

"Mi smo prvobitno predložili detaljniji aneks, ali dve strane nisu mogle da postignu dogovor o tom detaljnom predlogu", rekao je Borelj. Ono što su dve strane prihvatile, rekao je on, postaće integralni deo njihovog puta u EU.

"Kako bismo bili konkretni, predložiću da odmah uključimo relevatne amandmane u Poglavlje 35 u pregovorima Srbije i u agendu Kosova. Tako će obe strane biti obavezane sporazumom, koji će biti deo njihovog puta u EU, a mi kao EU ćemo odlučno zahtevati od obe strane da sprovedu svoje obaveze, jer će sada biti deo puta u EU", rekao je Borelj po završetku trilateralnog sastanka.    

Borelj je dodao da je jasno da obe strane imaju "značajne benefite" od ovog sporazuma, jer se dijalog, kako je rekao, ne bavi samo Kosovom i Srbijon, već i o stabilnošću, bezbednošću i prosperitetom celog regiona.     

U ponedeljak će se, kako je rekao, ministri spoljnih poslova zemalja članica EU sastati u Briselu, a lideri zemalja EU u četvrtak i petak na Evropskom savetu.

Tada će ih Borelj upoznati sa detaljima razgovora dve strane i, kako je rekao, posvećenosti obe strane da potpuno primene svoje obaveze.

  • Podeli: