Lepota koja vas može koštati života: Opasni implanti u grudima - bolest modernog doba

Milioni žena imaju silikonske implantate koji se koriste za kozmetičko uvećanje grudi ili za njihovu obnovu nakon mastektomije zbog raka dojke.

Autor: Katarina Petrović
25.03.2023. 09:07
  • Podeli:

Na društvenim mrežama je vrlo lako pronaći grupe o bolesti implantata dojke, koje imaju i po 150.000 žena iz celog sveta pa i iz Srbije. Na njima dele iskustva i simptome, uznemirene i deprimirane izjavama doktora koji ih ubeđuju da su umislile te simptome. 

One su sigurne da im probleme stvaraju implantati u grudima, ali pored simptoma od kojih svakodnevno pate, one se osećaju i zanemareno.

Milioni žena imaju silikonske implantate koji se koriste za kozmetičko uvećanje grudi ili za njihovu obnovu nakon mastektomije zbog raka dojke. U skorijim studijama utvrđena je i veza između nekih implantata i limfoma - retkog oblika kancera imunog sistema. 

On se formira u kapsuli koja okružuje sam implantat. Do 2020. potvrđeno je blizu 600 takvih slučajeva širom sveta, od kojih je 36 smrtnih. Neki od problematičnih implantata su povučeni iz prodaje.

"Ako pričamo o tim komplikacijama, to je bolest prouzrokovana ugradnjom silikonskih implantata ili na engleskom 'Breast Implant Illness', ili ozbiljnija forma toga, odnosno limfom nakon ugradnje silikonskih implantata. Obaveza svakog plastičnog hirurga je da o tome, o riziku pojave toga obavesti pacijentkinju pre operacije. Nedavno je to uvedeno, radi se možda o protekle dve godine", kaže estetski hirurg doktorka Katarina Anđelkov.

Nakon što je doktorka Anđelkov na svojim društvenim mrežama okačila objavu o snimanju koje smo sproveli, iz Amerike joj se javila žena čija je majka nedavno prošla kroz operaciju vađenja implantata iz dojke i dijagnostikovan joj je limfom tj. isti oblik kancera u obe dojke. Izgleda da se radi o prvom takvom slučaju.

Trenutno ne postoji način da saznamo koliko žena živi sa konstantnim bolovima za koje ne znaju odakle potiču. Možemo samo da se vodimo ispovestima sa društvenih mreža. 

Polako počinju da se vode dalja istraživanja o bolesti implanta dojke, ali dok se profesionalci ne slože oko toga da li ova bolest zaista postoji, teško je proceniti kako može da se dođe do neke prave promene.

"Mi ne znamo tačno šta je to što dovodi do pojave ovih simptoma. Jedan od problema je veliki dijapazon simptoma koji su najrazličitiji i dovode se u vezu sa tim, a opet imamo jako malo dijagnostičkih aparata kojima možemo da dijagnostikujemo pravilno, da se u stvari radi o implantatima", ističe doktorka Anđelkov.

Naša novinarka i rediteljka Katarina Petrović razgovarala je sa ženama koje su se odlučile da iz predostrožnosti izvade implantate i koje su se, nažalost, već susrele sa ovom bolešću za koju dijagnostički kod još uvek ne postoji. Mnogima od njih pre ugradnje nije ukazano na potencijalni rizik.

"Ništa mi nije doktor rekao, a jako je dobar doktor, dobra je klinika. Mnogo devojaka uopšte nije moglo jako dugo da ustanovi da je to u pitanju zato što ne klasifikuje se još uvek kao bolest. Ali jeste prava bolest, i može da se javi vremenom, recimo ti ugradiš silikone i par godina ti je sve OK. Ali to može da se desi i kasnije. Sve u zavisnosti od svog tela. A nekad može da se desi i odmah. Kako ih ugradiš tako ih telo odmah odbaci. Tako da sam nekako shvatila da ne želim da imam u svom telu nešto što je opasno po zdravlje i što može potencijalno da razvije bolest i to je glavni razlog zbog zdravlja ne želim da imam implante", kaže pacijentkinja Milica Marković.

Milica, koja je sa 22 godine imala operaciju ugradnje implantata, odlučila je da, četiri godine kasnije, podeli sa nama proceduru njihovog odstranjivanja - ispostavilo se da je dobro što se na to opredelila.

Ne propustite emisiju Lice pravde utorkom u 21:05 na UNA televiziji. 

Gledaoci u Srbiji UNA TV mogu gledati na teritoriji Beograda - GRADSKA TELEVIZIJA na poziciji 11 set top box alotment Avala i putem kablovskih operatera: MTS Iris (na poziciji 125), Orion Telekom (na poziciji 11), BeotelNet (na poziciji 11), Supernova (na poziciji 25), Yettel Hipernet TV platforma (na poziciji 14), Sat Cable – Sat Trak (na poziciji 47), KBC NET (na poziciji 11), NEXT (na poziciji 24) i Jotel (na poziciji 27).

Gledaocima u Bosni i Hercegovini UNA TV je dostupna putem MUX D digitalnog emitovanja (na poziciji 2), m:tel (na poziciji 22), Supernova (na poziciji 19), Logosoft (na poziciji 630), home.tv HT ERONET (na poziciji 30), MAX TV (na poziciji 20), WIRAC (na poziciji 22), TERC KTV (na poziciji 130), MEDIASKY (na poziciji 25), AMBNET (pozicija 12), Stokic KDS (na poziciji 24), Miss KDS (na poziciji 202), TXTV (na poziciji 168), KDS Ortak (na poziciji 35), DINNET (na poziciji 30), KTV E-G-E (na poziciji 12) i Global IPTV (na poziciji 9 u Federaciji BiH i na poziciji 4 u Republici Srpskoj), dok je gledaocima u Crnoj Gori dostupna putem MTEL ME (na poziciji 112).

 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()