Zvanično: Otkriven neobjavljeni roman Gabrijela Garsije Markesa

On je najprevođeniji pisac na španskom jeziku u čitavom svetu

01.05.2023. 12:37
  • Podeli:
Gabrijel Garsija Markes_Gabriel Garcia Marquez_Foto Profimedia-64216161c76cd.webp Foto: Profimedia

Dugo se prepostavljalo, a sada je i zvanično. Neobjavljeni roman čiji je autor Gabrijel Garsija Markes pod naslovom “En Agosto Nos Vemos” (Videćemo se u avgustu) postoji i biće objavljen 2024. godine.

Markes je najprevođeniji pisac na španskom jeziku u čitavom svetu. Uspeo je čak da pretekne i slavnog Migela de Servantesa, najpoznatijeg po "Don Kihotu".

Deca Gabrijela Markesa, Rodrigo i Gonzalo Garsija Barča, su dugo oklevala, ali, nakon gotovo decenije, došli su do zaključka da delo smatraju previše dragocenim da bi bio sakriven od javnosti, prenosi Jutarnji list.

Kao Dostojevski i Džojs

"Čitajući ga još jednom, gotovo deset godina nakon njegove smrti, shvatili smo da tekst sadrži sve bitno za njegovo stvaralaštvo", izjavila su deca slavnog književnika.

Među malobrojnim detaljima koji su javno objavljeni su da će knjiga ukupno imati oko 150 stranica.

"Kako vreme prolazi, važnost njegovog dela samo raste. Poput Dostojevskog, Džojsa i Servantesa, imao je jedinstven stil i perspektivu gledanja na svet koji je uticao na celi svet",  izjavio je za Gardijan  vodeći stručnjak za rad Gabrijela Markesa Ariel Kastiljo.

Iako je vest o posthumnom objavljivanju Markesovog dela izazvala veliku radost u književnim krugovima i među fanovima ovog pisca, istovremeno je pokrenula i kritičku raspravu o tome treba li nedovršeno delo biti objavljeno posthumno.

Gabrijel Garsija Markes bio je više od književne ikone. Nobelovac, rođen u Kolumbiji, odigrao je ključnu ulogu u stvaranju nove ere u latinoameričkoj književnosti.

U vreme njegove smrti u 87. godini 2014, Markesov roman "Sto godina samoće", prvi put objavljen 1967, prodat je u preko 25 miliona primeraka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()