U teškoj finansijskoj situaciji odbijao je milostinju: Ček sa Teslinim potpisom čuva se u Beogradu

Malo je poznato da je, zahvaljujući Kralju Petru Drugom, najpoznatiji srpski pronalazač dobio doživotnu penziju od koje je proživeo svoje poslednje godine

Autor: Lena Sladojević
20.04.2023. 20:22
  • Podeli:

Srpski genije, naučnik Nikola Tesla, za koga se često kaže da je "izumeo XX vek", živeo je skromno. Milione dolara je trošio na izume, zbog svog sna da svakom čoveku obezbedi besplatnu energiju. Malo ko zna da je zahvaljujući Kralju Petru Drugom dobio doživotnu penziju, od koje je i živeo poslednjih godina.

A zahvaljujući predsedniku Udruženja "Adligat" Viktoru Laziću, sada imamo uvid u ček na 125 dolara sa potpisom Nikole Tesle.

"Ček govori jednu veoma važnu priču o Teslinoj vezi sa našom, u tom momentu, jugoslovenskom državom. Zna se da je poslednjih godina života, Tesla bio dosta skromnih prihoda i on je, iako u teškoj finansijskoj situaciji, odbijao milostinju. Postoje čak i njegova pisma gde bi on to smatrao kao uvredu", kaže Lazić za UNU.

Ipak, članovi jugoslovnske vlade sa Kraljem Petrom Drugim na čelu, i konzulom Radojem Jankovićem, insistirali su da se Tesli isplaćuje mesečna penzija koja bi mu bila dovoljna za skroman život. Kada je pristao, dodeljena mu je doživotna penzija vlade Kraljevine Jugoslavije u visini od 600 dolara mesečno.

"Nije bilo nimalo lako ubediti Nikolu Teslu da to prihvati, međutim prihvatio je. Čak je i kasnije govorio da mu je najdraži novac, kojim je ikada raspolagao u životu, upravo novac njegove države, iako znamo da je imao periode života kada je raspolagao sa milionima zarade od svojih izuma. Tako da je ova svota bila dosta skromna u odnosu na ono što je ranije imao."

Sve što ima Teslin potpis ili bilo šta u vezi sa njegovim likom i delom, danas je izuzetno vredno, zato je od suštinske važnosti prepoznati ono što radi Udruženje "Adligat". Osim Teslinog kutka, gde se nalaze i njegova pisma na ćirilici, tu su i brojne druge vrednosti.

"Od rukopisa i nameštaja Miloša Crnjanskog i mnogih naših pisaca, tu su i legati Miodraga Pavlovića, Milovana Danojlića, Pere Zubca, Ljubivoja Ršumovića... zaista naših najznačajnijih pisaca. Nameštaj i kompletna atmosfera u kojoj su živeli i još uvek žive. Da istaknem još kutak porodice Obrenović, orginalni nameštaj sa dvora, pisma kralja Milana", nabraja Lazić.

U zgradi udruženja, na hiljadu kvadrata, nalazi se dva miliona publikacija i 110 legata. Najmanja knjiga na svetu, manja i od nokta, knjige od ljudskih kostiju i kože, čak i tajni prolazi za posetioce. Sada i još jedan važan fragment našeg naučnika Tesle, koji govori mnogo toga o njemu.

"Treba znati da je Tesla umro sa ovim novcem u rukama. Poslednjih ratnih godina živeo je upravo zahvaljujući ovom novcu Kraljevine Jugoslavije", zaključuje sagovornik UNE.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()