Tri fragmenta skulptura sa Partenona vraćena iz Vatikana u Grčku

Fragmenti će biti dodati kolekciji u muzeju Akropolja, koji je otvoren 2009. godine u podnožju tog antičkog lokaliteta, u centru grčke prestonice

24.03.2023. 20:54
  • Podeli:
Muzej Acropolja_friz_fragmenti vraćeni iz Vatikana_Foto Tanjug AP Photo_Petros Giannakouris-641e013b33fc1.webp Foto: Tanjug / AP Photo / Petros Giannakouris

Grčka je pozdravila povratak pojedinih antičkih artefakata sa Akropolja, nastavljajući kampanju pritiska na Britanski muzej da vrati kolekciju skulptura otuđenih sa antičkog lokaliteta u Atini pre više od 200 godina.

Ministarka kulture Grčke Lina Mendoni predvodila je danas ceremoniju repatrijacije tri fragmenta skulpture koji predstavljaju konja i dve muške glave, koji su odneti iz hrama Partenon na Akropolju, koji su od tada čuvani u Vatikanskim muzejima, prenosi AP.

"Inicijative poput ovih pokazuju način na koji artefakti sa Partenona mogu da se ponovo spoje i zacele rane nanete varvarskim rukama pre toliko godina", rekla je Mendoni.

Fragmenti će biti dodati kolekciji u muzeju Akropolja, koji je otvoren 2009. godine u podnožju tog antičkog lokaliteta, u centru grčke prestonice.

U Vatikanu, povratak artefakata nazvan je ekumenskom "donacijom" Grčkoj pravoslavnoj crkvi ali, kako navodi agencija, taj gest je povećao pritisak na Britanski muzej da postigne nagodbu sa Grčkom nakon kampanje koju je Atina pokrenula pre 40 godina.

"Ovaj čin pape Franje je od istorijskog značaja i ima pozitivan uticaj na svim nivoima… Nadamo se da predstavlja primer drugima", rekao je vođa Grčke pravoslavne crkve, arihepiskop Jeronim II.

Grčka tvrdi da su skulpture sa Partenona srž njenog drevnog nasleđa, dok oni koji podržavaju Britanski muzej tvrde da bi povratak skulptura mogao da podrije muzejske zbirke i kulturnu raznolikost na globalnom nivou.

Izvajane u 5. veku pre nove ere, skulpture sa Partenona je početkom 19. veka otuđio britanski diplomata lord Elgin, pre nego što je Grčka stekla nezavisnost od Otomanskog carstva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()