Potpisi za Tustin plato: Peticija da trg ispred SKC dobije ime po frontmenu KUD Idijota

'Tusta bio dosledni antifašista, borac protiv nacionalizma i za socijalnu pravdu. Kao frontmen benda KUD Idijoti pozitivno je uticao na stasavanje generacija beogradskih, srpskih i jugoslovenskih pankera i antifašista'

05.10.2022. 21:08
  • Podeli:
KUD Idijoti_Tusta_Branko Črnec_PrtScr YouTube shrekonja-1664996168319.webp Foto: YouTube / shrekonja

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) najavio je da će u četvrtak početi da skuplja potpise za predlog da se prostor ispred Studentskog kulturnog centra u Beogradu nazove "Tustin plato" u znak sećanja na Branka Črnca - Tustu (1955 – 2012), pevača legendanog pank-benda "KUD Idijoti" iz Pule.

"Tusta je do kraja života bio dosledni antifašista i borac protiv nacionalizma i za socijalnu pravdu. Kao frontmen levičarskog pank benda 'KUD Idijoti' pozitivno je uticao na stasavanje generacija beogradskih, srpskih i jugoslovenskih pankera i antifašista", navodi se u saopštenju koja prenosi N1.

KUD Idijoti su često svirali u SKC-u, a u parku u blizini su se okupljali beogradski pankeri.

Potpisi će se skupljati do 14. oktobra i predlog će biti predat nadležnima u Skupštini Beograda.

Panker i sindikalac

Pevač Branko Črnac – Tusta završio je Tehničku školu u Puli i do kraja života radio u Fabrici električnih mašina i uređaja "Uljanik", gde je bio šef odseka i učestvovao u sindikalnim aktivnostima i radničkim protestima.

"КUD Idijotima" se pridružio 1985, četiri godine posle njihovog osnivanja, i zbog svoje harizme, scenskog nastupa i iskrenih antifašističkih ubeđenja postao jedan od najprepoznatljivijih i najznačajnijih pevača jugoslovenskog panka.

Nastupao je na mnogobrojnim koncertima širom Jugoslavije i u inostranstvu, a poslednji put 2011. godine u Zelenom gaju u Sloveniji.

Umro je 2012. godine od karcinoma pluća i grla. Sahranjen je na gradskom groblju u Puli.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()