Početak nove sezone Filharmonije: Promocijom izuzetnog klavira odaju počast Tasovcu

Beogradska filharmonija svečano otvara sezonu 2022/2023, koncertom koji posvećuje nekadašnjem direktoru, Ivanu Tasovcu, sa početkom u 22 časova u petak 30. septembra na Kolarcu.

29.09.2022. 14:14
  • Podeli:
Klavir Ivan Tasovac potpis UNA-1664447767822.webp Foto: UNA

Specijalno odabrani repertoar obeležava porudžbina kompozitoru Aleksandru Sedlaru, kao i sprska premijera kompozicije Isidore Žebeljan zajedno sa klarinetistom Žoanom Enrikom Ljunom, pod dirigentskom palicom Pola Danijela.

'Na dobrom putu'

Celokupna filharmonijska sezona od septembra 2022. do juna 2023.godine, nosi slogan "Na dobrom putu" i posvećena je virtuelnim putovanjima po svetskim metropolama, koje prirodno započinje Beogradom.

Pod sloganom BGF voli Tasu, Filharmonija ovim koncertom odaje počast voljenom Tasovacu koji je preminuo pre godinu dana.

Muzički omaž Beogradu, svečano otvara najnovija porudžbina Beogradske filharmonije Aleksandru Sedlaru, poznatom kao jednim od najautentičnijih i najsvestranijih muzičara svoje genercije.

Zatim sledi srpska premijera Koncerta za klarinet i orkestar "Frula i flamingosi" Isidore Žebeljan, najprominentnije i najizvođenije srpske kompozitorke na svetskoj muzičkoj sceni.

Njeno stvaralaštvo se smatra za jedan od najoriginalnijih izraza u savremenoj muzici prvih decenija 21. veka.

Prema rečima autorke, ova kompozicija "muzičkom naracijom ispreda priču o čarobnoj fruli koja peva o istini, ali njenu pesmu nema ko da čuje, jer na svetu više nema nikoga ko veruje u istinu"

Frulu i flamingose će uz orkestar izvesti klarinetista Žoan Enrik Ljuna, nekadašnji pobednik takmičenja Muzičke omladine u Beogradu,

Drugi deo programa zauzima Simfonija br. 5, Čajkovskog - simfonijsko delo koje se najčešće nalazilo na programima Beogradske filharmonije kroz njenu stogodišnju istoriju.

Ovom prilikom prvi put pod palicom Pola Danijela, šefa-dirigenta Kraljevske filharmonije Galicije, koji je u svojoj karijeri nastupao kao gostujući ili stalni dirigent sa velikim orkestrima i operama širom sveta, poput Engleske nacionalne opere, Kraljevske opere u londonskom Kovent Gardenu, kao i u Metropoliten operi u Njujorku.

Promocijom klavira Filharmonija odaje počast Tasovcu

Obeležavajući godinu dana od gubitka voljenog direktora, Beogradska filharmonija nastavlja viziju Ivana Tasovca i priređuje poseban događaj u njegovu čast, sutra u Sali BF, najavili su iz Filharmonije.

Specijalnom promocijom klavira poslednje generacije Stenvej Spirio r, Filharmonija ostvaruje Tasovčevu želju da ova institucija bude prva u regionu koja je vlasnik najekskluzivnijeg instrumenta današnjice.

Brend Steinwau & Sons, nenadmašan je po svojoj izuzetnosti, ali uz najnoviji model klavira Spirio r, uspostavlja kompleksan sistem neslućenih kreativnih mogućnosti uživo prenos izvođenja iz celog sveta u visokoj rezoluciji, kao i istovremeno snimanje interpretacije i reprodukcije na samom instrumentu.

Na ovom klaviru, mogu se takođe slušati istorijska izvođenja najvećih pijanista u istančanoj tehničkoj obradi visokog kvaliteta uz stvarno pomeranje dirki.

Klavir čiji je Beogradska filharmonija vlasnik, ima ugraviran potpis Ivana Tasovca, koji je fabrika Stenvej specijalno ovim povodom izradila.

U programu koji sledi, prvi resital na novom instrumentu održaće specijalni gost, zvezda svetskih koncertnih podijuma, Kiril Gerštajn, jedan od najcenjenijih pijanista današnjice koji će, ekskluzivno ovim povodom, u Beogradu nastupiti prvi put.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()