Počeli Dani evropske baštine u Sirogojnu

Ovo je jubilarni, 20. put da Srbija učestvuje na ovoj smotri koja se svakog septembra organizuje u 50 zemalja Evrope

01.10.2022. 15:17
  • Podeli:
staro selo_Muzej sirogojno-1664630241247.webp Foto: Muzej Staro selo Sirogojno

U Muzeju na otvorenom Staro selo Sirogojno, danas je počela centralna proslava povodom manifestacije Dani evropske baštine.

Pomoćnica ministra kulture zadužena za kulturno nasleđe i digitalizaciju, Danijela Vanušić, otvorila je centralnu manifestaciju poručivši da je važno čuvati i brinuti se o našem kulturnom nasleđu, posebno pred izazovima digitalnog i tehnološkog razvoja i ubrzanog načina života, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Od svog osnivanja svi muzeji i ustanove kulture imaju misiju da čuvaju kulturno nasleđe i izučavaju nacionalnu kulturu i tradiciju, a da artefakte i istorijske podatke učine javno dostupnim kroz obrazovne i edukativne sadržaje.

Prema rečima Vanušićeve, muzej Staro selo daje dobar primer kako se štite, neguju i čuvaju znanja o narodnom graditeljstvu, o kulturu stanovanja, svakodnevnom životu i običajima u srpskom društvu tokom druge polovine 19. i prve polovine 20 veka.

Ovo je jubilarni, 20. put da Srbija učestvuje na ovoj smotri koja se svakog septembra organizuje u 50 zemalja Evrope, podsetila je pomoćnica ministra i istakla da su u fokusu Dana evropske baštine očuvanje i promocija kulturnog nasleđa, kao i podizanje svesti o značaju ovog važnog segmenta nacionalne kulture.

Prisutnima su se obratili i direktorka Muzeja na otvorenom Staro selo Sirogojno Svetlana Čaldović Šijatović i muzejski savetnik Snežana Tomić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()