Novi izložbeni prostor Muzeja grada Beograda: Industrijski izgled za moderno doba

Šapić je naveo da se nada da će do kraja godine biti započeta rekonstrukcija Muzeja grada Beograda, koja će trajati oko tri godine

23.09.2022. 14:51
  • Podeli:
Aleksandar Sapic_Muzej grada Beograda_Beoinfo-1663937462943.webp Foto: Beoinfo

Novi izložbeni prostor Muzeja grada Beograda otvoren je danas izložbom "Unplugged - umetnost bez struje", na kojoj su prikazana dela iz novije istorije umetnosti, koja su deo kolekcije Muzeja.

Otvaranju novog prostora Muzeja prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, koji je izrazio očekivanje da će se otvaranjem izložbenog prostora građanima dodatno približiti kulturna dobra prestonice.

Nn, a koja će koštati više od 30 miliona evra.

"Ja se nadam da će do kraja godine taj tender da prođe, to je velika rekonstrukcija koja bi trebalo da traje tri godine. To će onda da bude jedna velika stvar i za kulturu naše zemlje, naročito Beograda", rekao je Šapić.

Dodao je da je broj dela u Muzeju ogroman i da Beograd zaslužuje da ima rekonstruisan muzej, na ponos svih građana.

On je naveo da će Grad Beograd naredne godine pokušati da izdvoji više sredstava iz budžeta za kulturu i sport, te da se ne sme dozvoliti da te dve oblasti budu deo tržišne ekonomije.

"Bez obzira na teška vremena ne smemo da zaboravimo na kulturu, jer narod koji ne vodi računa o svojoj kulturi ne vodi računa o svojoj budućnosti. Ukoliko pustimo da nam kultura i sport uđu u tržišnu ekonomiju, onda je pitanje šta ostaje od nas kao naroda", kazao je Šapić.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kazala je da se trenutno u postavci novog izložbenog prostora nalaze slike koje su deo kolekcije Muzeja, te da je reč o o najvrednijim autorima našeg likovnog domena.

"Galerija je samom estetikom prilagođena ovakvoj vrsti predstavljanja savremene scene publici i gledaocima, malo u industrijskom stilu, negde apsolutno neutralna, za sve što Muzej Grada Beograda u narednim koracima planira", navela je Medaković.

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović rekla je da je veliko zadovoljstvo da radi sa gradonačelnikom koji, kaže, razume važnost kulture i dodala da je otvaranje izložbenog prostora još jedan korak bliže rekonstrukciji zgrade Muzeja grada Beograda.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()