Novi bestseler Gijoma Musoa ugledao svetlost dana – Anželik je u prodaji

Njegovi romani su dosad prodati u nekoliko miliona primeraka i prevedeni na više od 40 jezika.

Autor: Promo
29.05.2023. 14:21
  • Podeli:
Gijom-Muso---Anzelik-1920-X-1080px-6474b075ed30b.webp Foto: Promo

U svom novom trileru, najčitaniji romanopisac u Francuskoj koji uživa ogroman uspeh i širom sveta Gijom Muso istražuje složenost ljudskih bića, razapetih između sumnji i snova, rana iz prošlosti i skrivenih ambicija. 

Musoov dvadeseti roman svoju narativnu mrežu plete oko tema frustracije, zavisti i ogorčenosti, veoma prisutnih u današnjem društvu, i osećaja s kojim egzistiramo da naš život nije onakav kakav zaslužujemo. Anželik će vas zarobiti u lavirintu emocija u kojem sve ono što je na jednoj stranici izvesno, već na drugoj nije.

Podsećajući nas da „čak i anđeli imaju svoje demone“, Musoov cilj je da nas suoči sa nama samima. Njegovi likovi su naša ogledala jer postavljaju mnoga egzistencijalna pitanja. I pre nego što osudimo, pokušajmo da razumemo, poručuje autor na stranicama svog briljantnog trilera. Oni koji igraju sporednu ulogu u našim životima zapravo igraju i vodeću ulogu u svojim životima.

Zaplet koji nas uranja u vrtoglavu istragu, formula je koja je zagarantovala uspeh romanopisca ovenčanog titulom francuskog majstora neizvesnosti. Tokom čitave potrage za istinom, u kojoj se prepliću laži i tajne, Muso će suptilno sejati tragove i svako novo otkriće će poljuljati našu sigurnost.

Matijas Tajfer se budi u bolničkoj sobi nakon što je doživeo srčani udar. Čuje predivnu muziku, otvara oči i vidi da pored njegovog kreveta sedi lepa nepoznata devojka. To je Luiza Kolanž, studentkinja koja svira violončelo za pacijente, kako bi im oporavak u vreme Božića učinila podnošljivijim.

Foto: Promo

Kada sazna da je Matijas policajac, moli ga da se pozabavi jednim sasvim posebnim slučajem, misterijom smrti njene majke, primabalerine Stele Petrenko. Isprva nevoljno, Matijas na kraju pristaje i tako počinje istraga koja oduzima dah: od užurbanih ulica Pariza do maglovitih kanala Venecije, na tragu tajne koja će na kraju dovesti do zagonetke čije se rešenje krije u životu koji bismo želeli da vodimo, ljubavi koja je mogla da nam se desi i mesta za koje se još nadamo da ćemo ga naći.

Gijom Muso ne krije da je Anželik omaž Talentovanom gospodinu Ripliju Patriše Hajsmit, priči o mladiću koliko inteligentnom i privlačnom toliko i nemoralnom. Suočena sa okrutnom dilemom, tako i Anželik upućuje čitaoca na ono ljudsko i demonsko koje obitava u svakom čoveku.

„Neizbežno, govorim o strepnjama našeg vremena, ljudima koji više ne mogu da razgovaraju jedni sa drugima na civilizovan način. Jedna od glavnih tema moje knjige je ozlojeđenost, gorčina. Veoma je teško priznati sebi da ne živite život kakav zaslužujete. Ovu frustraciju osećamo u današnjoj Francuskoj.“

Gijom Muso rođen je 1974. godine u Antibu, gradu na jugu Francuske. Iako je po zanimanju profesor ekonomije, odmalena je bio opčinjen književnošću i filmom, i počeo je da piše još kao student.

Od ranog detinjstva čitajući knjige i drame, Gijom Muso je postao uveren da će i on jednog dana pisati romane. Po završetku srednje škole u Francuskoj, Muso je sa 19 godina otišao u Sjedinjene Države. Nekoliko meseci je proveo u Njujorku, zarađujući na prodaji sladoleda.

Foto: Promo

Njegova prva objavljena knjiga je Skidamarink (2001. godine), triler koji počinje krađom Mona Lize iz Luvra. Nakon teške saobraćajne nesreće koju je imao, postaje zainteresovan za iskustva ljudi koju su bili blizu smrti, i tom prilikom piše knjigu Samo budi ovde (2004.), o čoveku koji se vraća iz mrtvih. Ta knjiga je prodata u milion primeraka u Francuskoj, a prevedena je na 23 jezika. Po njoj je 2009. snimljen i film u kojem glumi Džon Malkovič.

Godine 2021. Muso je proglašen za najprodavanijeg francuskog pisca.

Muso je i jedini francuski pisac koji je dobitnik prestižne nagrade za književnost Rejmond Čendler, koje je najveće italijansko priznanje koje se dodeljuje u okviru prestižnog Festivala Noar, jedinstvene umetničke platforme koja obuhvata film, književnost, televiziju i nove medije, za životno delo u oblasti trilera i noara.
Prema rečima predstavnika Festivala, italijanska javnost je na ovaj način izrazila veliku zahvalnost za Musoovu književnost, estetiku i originalnu priču.

Njegovi romani su dosad prodati u nekoliko miliona primeraka i prevedeni na više od 40 jezika.

Vulkan izdavaštvo objavilo je veliki broj njegovih romana: Neznanka sa Sene, Život je roman, Kako bih bez tebe, Tajni život pisaca, Samo budi ovde, Central Park, Devojka iz Bruklina, Devojka i noć, Stan u Parizu, U jednom trenu, Ako sutra ne postoji, Možda nebo zna, Devojka od papira, Zov anđela, Sedam godina kasnije, Ostani kraj mene, Vrati mi se.  

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()