'Mrak' Dušana Milića srpski kandidat za Oskara

'Tenzijom, atmosferom, veštim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svet straha i neizvesnosti, u kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života'

20.09.2022. 17:08
  • Podeli:
Film Mrak_Srpski kandidat za Oskara_Slavko Štimac_Foto FCS-1663686075616.webp Foto: FCS

Film Dušana Milića  "Mrak " biće kandidat Srbije za 95. Dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film, odlučila je selekciona komisija Filmskog centra Srbije za izbor srpskog kandidata za nagradu "Oskar".

Film "Mrak " prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji. Tenzijom, atmosferom, veštim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svet straha i neizvesnosti, u kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života. Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspešno komunicirati sa međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, ističe se u obrazloženju odluke.

Na javni poziv domaćim filmskim autorima da prijave svoje filmove, ove godine se odazvalo pet ostvarenja: "Sveta Petka – Krst u pustinji " Hadži-Aleksandra Đurovića, "Leto kada sam naučila da letim" Radivoja Andrića, "Mrak" Dušana Milića, "Heroji radničke klase" Miloša Pušića i "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića.

Odluku da Milićev "Mrak" bude predstavnik Srbije većinom glasova donela je komisija u sastavu: reditelj Ivan Ikić (predsednik komisije), reditelj i producent Stefan Ivančić, scenarista i reditelj Vuk Ršumović, glumica Olivera Viktorović, filmski kritičar Božidar Zečević, montažer Dragan Petrović i scenarista Kosta Peševski.

Predstojeća, 95. ceremonija dodele "Oskara" biće održana u 12. marta 2023. godine u Los Anđelesu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()