Memorijal Nadežde Petrović u Čačku: Sećanje na veliku srpsku umetnicu

Za više od 60 godina trajanja Memorijala Nadežde Petrović, svoja dela izlagalo je više od 600 umetnika i umetničkih grupa iz zemlje i inostranstva

01.10.2022. 15:28
  • Podeli:
Nadezda_Petrovic_wikimedia-1664630883201.webp Foto: Wikimedia

Memorijal Nadežde Petrović, 31. po redu počinje danas, a pre zvaničnog otvaranja nekoliko desetina građana prisustvovalo je polaganju venca na njen spomenik ispred čačanske Gimnazije.

Venac su položili Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije Nadežda Petrović i Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika grada Čačka.

"Inicijativa da se na neki način oda priznanje i učvrsti sećanje na veliku srpsku umetnicu Nadeždu Petrović pokrenuta je 1953. godine povodom 80 godina od njenog rođenja, dve godine nakon toga postavljen je spomenik u njenu čast koji je rad Ivana Meštrovića, njenog i i prijatelja njene porodice, a koji je ovaj spomenik poklonio njenom rodnom gradu", rekao je Ćalović.

On je dodao da je zahvaljujući vizionarima i kulturnim poslanicima grada odlučeno da se 1960. godine osnuje Memorijal Nadežde Petrović kao manifestacija koja treba da podseća na njeno umetničko delo i na njen društveni aktivizam. 

"Ovogodišnji 31. Memorijal pod nazivom "Gestovi, znakovi života" teorijski okvir zasniva na Nadeždinoj slici „More” koju baštini Umetnička galerija Nadežda Petrović. Umetnička galerija priprema se za veliki jubilej 150 godina od rođenja Nadežde Petrović koje se obeležava sledeće godine. Čitav program biće u realizacija grada Čačka, Ministarstva kulture i informisanja, a pod pokroviteljstvom Uneska”, rekao je Ćalović.

Za više od 60 godina trajanja Memorijala Nadežde Petrović, svoja dela izlagalo je više od 600 umetnika i umetničkih grupa iz zemlje i inostranstva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()