Međunarodni dan klavira prvi put u Beogradu: Mladi pijanisti sviraju na Trgu republike

'Imamo izuzetno velike i svetski prepoznate talente. Želeli smo da na ovaj način damo podršku osnovnim i srednjim školama', ističe gradska sekretarka za kulturu

Autor: Lena Sladojević
29.03.2023. 18:55
  • Podeli:

Beograd prvi put obeležava "Međunarodni dan klavira". Na Trgu republike mladi pijanisti izvode dobro poznate kompozicije velikih kompozitora.

Na pet punktova oko spomenika knezu Mihailu, učenici beogradskih osnovnih i srednjih muzičkih škola, ali i usputni prolaznici, naizmenično sviraju kompozicije klasične muzike.

Dimitrije, jedan od učenika i  dobitnik brojnih nagrada, izveo je Šopenov valcer.

"Bio sam na republičkim takmičenjima, a i na međunarodnom. Kući imam nagradu sa republičkog takmičenja za treće mesto osvojeno, kao i sa školskih takmičenja. To su najčešća prvo i drugo mesto", kaže za UNU učenik Muzičke škole "Kosta Manojlović" Dimitrije Vasić.

Njegova profesorka sa nama je podelila manje poznate detalje o kralju intrumenata, kako još zovu klavir.

"Mogu vam reći da je klavir jedan od najmlađih instrumenata u porodici svih instrumenata koji postoje. Konstruisan je u ranom 16. veku, a prvu konstrukciju je napravio Bartolomeo Kristofori 1700. godine", objašnjava profesorka klavira u Muzičkoj školi "Kosta Manojlović" Tanja Jablanović.

Manifestaciju je organizovao Sekretarijat za kulturu, u saradnji sa beogradskim osnovnim i srednjim muzičkim školama, a za realizaciju događaja je zadužena Ustanova kulture "Gvarnerijus".

"Mi imamo izuzetno velike i svetski prepoznate talente, ljude koji su poznati i prepoznati širom sveta. Želeli smo da na ovaj način damo podršku osnovnim i srednjim školama", kaže gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihajlović i dodaje:

"Na centralnom klaviru od 19 časova predviđeno je da mladi pijanisti izvode program Baha, Šopena, Debisija, Mocarta i mnogih drugih kompozitora."

Veštinama naših mladih pijanista promovišu se lepota i značaj muzičkog obrazovanja, poručuju iz gradskog Sekretarijata za kulturu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()