'Korak u raskorak': Počinje nova sezona Ateljea 212

Ljubitelje pozorišta očekuju nova dela savremenih svetskih pisaca, dramski tekstovi srpskih, američkih i evropskih pisaca koji obuhvataju mnoge teme

14.09.2022. 20:27
  • Podeli:
Atelje 212_Foto UNA.jpg Foto: UNA

Sa radom je počelo davne 1956. godine, kada je Atelje 212 osnovala grupa umetnika. Danas je to beogradsko pozorište jedno od najpoznatijih zbog svojih vrhunskih izvedbi.

U duhu tradicije, za novu sezonu pripremili su sedam novih predstava. Ljubitelje pozorišta očekuju nova dela savremenih svetskih pisaca, raznovrsne tematike. Nova sezona počinje od 15. septembra, pretpremijerom komada "Drama o kraju sveta".

"Mi uvek imamo moto sezone. Ove sezone moto je: 'Korak u raskorak'. To malo poetski zvuči, ali zapravo i nije poetski. Korak u raskorak je zapravo korak u iskorak kada ćemo možda da padnemo, a možda i nećemo. Vidite šta se dešava po svetu, besne ratovi, besne epidemije, klimatske promene, već ih vidimo i osetimo ovog leta na svojoj koži. Čitav svet je u nekom raskoraku. Kako će se to sve završiti niko od nas ne može da zna", ističe upravnik Ateljea 212 Novica Antić.

Novi savremeni dramski tekstovi srpskih, američkih i evropskih pisaca obuhvataju mnoge teme. Između ostalog tu je i tema maloletničkih abortusa, odnosno trudnoća.

"Komad se zapravo bavi fenomenom koji predpostavljamo da je istinit, ali te devojčice nisu viđene niti im je data mogućnost govora u javnom prostoru. Dakle fenomen je da je sedam devojčica nakon školske ekskurzije ostalo u drugom stanju. I Tanja Šljivar kao spisateljica je odlučila da da glas tim devojčicama, dakle da napiše tekst za sedam trinaestogodišnjih devojčica koje govore o svom iskustvu trudnoće i sukobu sa svetom odraslih, sa različitim insititucijama verskim, roditeljima, školom i ostalo", kaže dramaturg pozorišta Dimitrije Kokanov.

Druge teme kojima se bave nove predstave su i problemi mladih u braku, Alchajmerova bolest, ali i vanzemaljci. 

"I sve naše predstave koje ove sezone premijerno izvodimo su o nekom raskoraku, porodičnom, o raskoraku onoga što mi želimo, a šta možemo da uradimo, o raskoraku sa našom svešću, tako imamo predstavu o čoveku koji ima Alchajmera, o raskorku sa društvom i politikom", navodi Antić.

Brojna su pitanja koja čoveka danas muče, pa da li se onda odgovori na njih mogu dobiti u pozorištu?

"Znate šta je bitno u pozorištu? Bitno je da znate, da neka muka ili neka radost nisu samo vaši, nego da je dele i drugi ljudi. Ako to publika oseti i prepozna, ja mislim da smo onda uspeli", zaključuje upravnik Ateljea 212.

U novoj sezoni planirano je i 11 gostovanja kako u Srbiji, tako i u regionu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()