Dodeljene nagrade "Zlatni beočug" u Narodnom pozorištu u Beogradu

Ova nagrada dodeljuje se stvaraocima, naučnicima, ansamblima, ustanovama i organizacijama za trajni doprinos kulturi grada Beograda

08.05.2023. 21:15
  • Podeli:

Nagrade "Zlatni beočug" za 2022. godinu istaknutim umetnicima i institucijama kulture dodeljene su danas na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Laureati su između ostalih – književnici Vesna Kapor i Vladimir Kecmanović, glumac Miloš Đorđević, kompozitor i lider pop rok grupe “Neverne bebe” – Milan Đurđević, operska diva Jasmina Trumbetaš Petrović, i drugi. 

Na samom početku, minutom ćutanja održan je pomen stradalim učenicima i mladima koji su izgubili živote u nedavnom tragičnom činu u Beogradu i okolini Mladenovca. U skladu sa tim, umetnički program je bio sveden, i svi laureati su bili složni u poruci da se takvi zločini više nikada ne ponove.

Nagradu dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Beograda za doprinos kulturi grada Beograda, od 1970. godine. Osnivači nagrade “Zlatni beočug” su pesnik Vasko Popa, koji je nagradi i dao ime, kao i Radomir Stević Ras i Jevta Jevtović

Književnik Vladimir Kecmanović, odlučio je da javnosti predstavi stihove svoje pesme, koji su bili prigodni tragediji koja je snašla Srbiju.  

Vesna Kapor pročitala je odlomak iz svog romana “Nebo, tako duboko”, koji je posvećen jednoj devojci koja je napustila ovaj svet posle kraće bolesti. "I tako se nekako sve to uklopilo u ovaj deo naše mučne i ružne stvarnosti. Verujem da je ovaj muk veliki, i možda su dani žalosti trebali da budu duži, da bismo se malo zaustavili u ovom savremenom ludilu”, rekla je Vesna Kapor. 

Pozorišni i televizijski glumac Miloš Đorđević, koji je u aprilu imao premijeru predstave “Očevi i oci” prema romanu Slobodana Selenića. Đorđević je upravo nastupio sa odlomkom iz ovog romana i nove predstave, takođe prigodno tragediji koja je potresla Srbiju. 

Nagradu “Zlatni Beočug” su dobili i Violeta Dimitrijević - novinar i književnik, Bogoljub Đokić - akademski slikar i grafičar, čuveni kompozitor, pijanista, klavijaturista Milan Đurđević, frontmen pop rok benda "Neverne bebe" koji slavi veliki jubilej - 30 godina postojanja, Jasmina Trumbetaš Petrović - prvakinja Opere Narodnog pozorišta, Nikola Mijailović - operski pevač i direktor Opere Narodnog pozorišta, Milan Nedeljković - urednik događaja u kulturi, Radoš Raša Pavlović - interpretator tradicionalnih narodnih pesama.

Voditelji ceremonije uručenja nagrade su bili – glumica Jovana Stević i pisac i TV autor Dragan Kolarević

Nagrada "Zlatni beočug" predstavlja priznanje za zaokružene duhovne vrednosti i dostignuća koja kontinuirano povezuju sve one koji omogućuju uspešniji duhovni život Beograda i Srbije i dodeljuje se stvaraocima, naučnicima, ansamblima, ustanovama i organizacijama za trajni doprinos kulturi grada Beograda.

Žiri je radio u sastavu: prof. dr Zoran Avramović - sociolog kulture, predsednik, Živorad Žika Ajdačić - reditelj i scenarista, prof. dr Uroš Dojčinović - muzički umetnik, prof. dr Milivoje Pavlović - publicista, književnik, Bora Dugić - muzički umetnik, mr Jadranka Jovanović - operski umetnik, Dragan Babić - publicista, novinar, profesor Miroljub Aranđelović Rasinski – kompozitor, Srba Ignjatović – književnik, Jovo Milošević – privrednik, Radovan Trnavac Mića – slikar, Miladin Ševarlić - dramski pisac, Dušica Milanović - publicista, Predrag Gaga Antonijević – filmski i TV reditelj i producent, Božica Velousis – književnik, Miroljub Filipović Filimir - slikar i Konstantin Tešea - baletski umetnik. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()