Dodeljene nagrade Zadužbine Branka Ćopića za dela visoke umetničke vrednosti

Nije poznato koja je nagrada samom Ćopiću bila najdraža, ali je poznato da je kao mlad pisac prvu nagradu dobio od Srpske akademije nauka

26.04.2023. 20:02
  • Podeli:

Da bismo uživali u knjizi, nije nam potrebna književna nagrada, iako piscima jeste važna. I dok nijedan ozbiljan pisac ne piše zbog nagrade, ipak to priznanje znači čast i ulazak u "tzv." kulturni krug.

Od danas deo tog kruga su dobitnici nagrade iz Fonda Zadužbine Branka Ćopića za dela visoke umetničke vrednosti, Selimir Radulović za zbirku pesama "Sedam malih drhtaja" i Slobodan Mandić, za roman "Regina Panonija", koje su im uručene u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Kada čovek uđe u ozbiljne godine, nagrade hitaju ka njemu, kaže za UNU pesnik Selimir Radulović.

"Ima razloga da poverujemo da su te nagrade i priznanja za ono što ste uradili tokom života, za one udare i ubode koje ste primili. Ova nagrada posebno je ugledna, jer je od Srpske akademije nauka i umetnosti i Zadužbine Branko Ćopić. Jedno lepo podsećanje na jedno izuzetno značajno delo, na tog vedrog smejača i zasmejača naše književnosti."

A pored Radulovića, Ćopićev humor i dar za stvaranje čitalačke publike ističe i Matija Bećković.

"On je bio jedan najčitaniji, najvoljeniji pisac, što za decu, što za odrasle. Najduži smeh Beograda", smatra Bećković.

Iako i sam dobitnik brojnih književnih nagrada, Matija Bećković tvrdi da najdražu i dalje nema.

"Neku koju tek čekam, ta će mi biti najdraža. Neću da otkrijem, ta će mi biti najdraža!", ističe naš sagovornik.

Nije poznato koja je nagrada samom Ćopiću bila najdraža, ali je poznato da je kao mlad pisac prvu nagradu dobio od Srpske akademije nauka.

Bećković tvrdi da Branko Ćopić verovatno nije nikada ni sanjao da će u toj akademiji biti njegova zadužbina i da će Zadužbina sa njegovim imenom nagrađivati druge mlade pisce.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()