UNA intervju: Njujorški pisac čuva od zaborava Tesline intervjue stare 100 godina

Autor Elis Osvalt svojom knjigom "Tesline reči" uspeo je da popularizuje srpskog naučnika širom sveta

27.09.2022. 20:18
  • Podeli:
Nikola Tesla_Wikipedia-1664279794097.webp Foto: Martin van Meytes/Wikipedia

Zaboravljeni i zagubljeni intervjui našeg velikog naučnika Nikole Tesle koji su pre 100 godina objavljeni u američkim priznatim medijima, ponovo su objavljeni zahvaljujući piscu iz Njujorka Elisu Osvaltu.

Volja i divljenje prema našem velikom naučniku Nikoli Tesli, dovela je ovog mladog pisca do toga da napiše knjigu "Tesline reči", ali i da, kako je rekao našoj reporterki Jeleni Sladojević, dođe u Srbiju kako bi se upoznao sa čitateljima.

"Ono što me je najviše inspirisalo da napišem ovu knjigu je to što sam pronašao njegove orginalne citate kako u autobiografiji, tako i u priznatim novinama i magazinima. Sve su to provereni izvori i najviše je iz autobiografije", kaže.

Kroz njegove citate možemo jasno da se uverimo da on nije video određene stvari samo u njegovim mislima, već da je mogao i da ih vidi u svemiru koje nisu među nama. 

Baština Nikole Tesle postaje sve popularnija širom sveta. Danas je mnogo mladih, kako kaže, koji znaju koji je Tesla automobil, a da ne znaju ko je bio Nikola Tesla.
 


"U poslednje vreme ima sve više članaka u Americi, ali i Velikoj Britaniji o zaboravljenom pronalazaču koji je utemeljio tehnologiju, ali većini je Tesla poznat samo zbog automobila, a ne znaju ko je bio Nikola, niti šta je on patentirao, ne znaju skoro ništa o njemu", navodi pisac. 

Osvalt ima i reči hvale za još jednog našeg poznatog naučnika koji se proslavio u Velikoj jabuci.

"Pupin je uradio toliko toga i ja se zaista divim svakome ko je bio tako produktivan u životu i ko je postigao toliko koliko je on. To je neverovatno i to je nešto čemu bi se trebao svako diviti", navodi.

U međuvremenu je postao potpredsednik Tesline fondacije iz Filadelfije, koja za cilj ima da se materijal u vezi velikog naučnika deli besplatno u školama i članovima Teslinog kluba.

"Ukoliko me bilo koji nastavnik u svetu kontaktira u vezi ove knjige, naći ću način da knjiga nađe put i to besplatno do učenika jer je Tesla izuzetno važna istorijska figura, pogotovo za nauku i tehnologiju", zaključuje autor. 

Tesla, Srbija, Beograd, istorija, hrana su mu se toliko dopali da čak razmišlja da se preseli ovde. 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()