Vrhunski falsifikati: Više od četiri miliona lažnih evra zaplenjeno u Španiji

Istražitelji procenjuju da je ilegalna štamparija za samo tri meseca štampala više od osam miliona evra, dok se krivotvorene smatraju jednim od najsofisticiranijih falsifikata ikada otkrivenih u EU

06.10.2022. 16:59
  • Podeli:
evro_pixabay-1663670010457.webp Foto: Pixabay

Evropol, u saradnji sa španskom nacionalnom policijom i policijom Katalonije, uspeo je 21. septembra da uništi organizovanu kriminalnu grupu uključenu u proizvodnju i distribuciju falsifikovanih novčanica evra, saopštila je ta evropska policijska služba.

U akciji je sprovedeno devet pretraga lokacija u Alikanteu, Barseloni, Malagi i Valensiji, gde je uhapšeno 12 osoba. Jedna tajna štamparija je demontirana, a zaplenjeno je ukupno 4,3 miliona evra u visokokvalitetnim lažnim novčanicama od po 500 evra, kao i velika količina druge opreme.

U ovoj združenoj policijskoj intervenciji učestvovala je i Istražna brigade Banke Španije, jedinice za podršku Generalnog saveta pravosuđa i agenti jedinica za borbu protiv nereda, kako bi se olakšao pristup lokacijama i obezbedilo područje.

Evropol navodi da su falsifikatori koristili vrhunsku tehnologiju za proizvodnju falsifikovanih novčanica evra, koje se smatraju jednim od najsofisticiranijih falsifikata ikada otkrivenih u Evropskoj uniji.

Istražitelji iz Istražne brigade Banke Španije identifikovali su glavnog osumnjičenog koji stoji iza štamparije kao osobu koja je, zbog sličnih kriminalnih radnji, vlastima bila poznata još 2009. godine.

Istražitelji procenjuju da je za samo tri meseca kriminalna mreža štampala više od osam miliona evra u ovoj tajnoj štampariji, koja je u septembru uništena, a da je lažni novac korišćen za različite kriminalne aktivnosti, uključujući trgovinu drogom, navodi se u saopštenju Evropola.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()