EU priprema deveti paket sankcija Rusiji

Novi paket sankcija je najavila predsednica Evropske komisije

Calendar 24.11.2022.
  • Podeli:
europska-evropska-komisija-reuters-1666874582242.webp Foto: Reuters

Evropska Unija priprema deveti paket sankcija Rusiji, kao odgovor na napad Moskve na Ukrajinu, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen.

''Naporno radimo na tome da udarimo Rusiju tamo gde boli, kako bismo još više otupili njenu sposobnost da vodi rat protiv Ukrajine i danas mogu da objavim da radimo punom parom na devetom paketu sankcija", izjavila je Fon der Lajen tokom posete Finskoj, prenosi Rojters.

Ona je saopštila da je uverena da će vrlo brzo biti odobreno globalno ograničenje cena ruske nafte sa G7 i drugim velikim partnerima.

"Nećemo se smiriti dok Ukrajina ne odnese prevagu nad Putinom u njegovom varvarskom ratu", rekla je predsednica EK, navodi britanska agencija.

Podsetimo, EU je krajem oktobra uvela osmi paket sankcija Rusiji i proširila listu osoba kojima zamrzava imovinu i zabranjuje putovanja na prostor EU. Sankcije seruske nafte i zabranu državljanima EU da budu u upravnim odborima ili rukovodstvima firmi koje pripadaju ruskoj državi te dodatna ograničenja u trgovini čelikom i tehnološkim proizvodima, kao i ograničavanje cena za isporuke ruske sirove nafte u treće zemlje.
 

  • Podeli: