EU najavljuje kraj lažnih vesti: Formira se Centar za borbu protiv dezinformacija

'Ovo je dugoročna borba, neće se dobiti preko noći. Moramo imati alate', poručio Žozep Borelj

07.02.2023. 15:00
  • Podeli:
Lažne vasti_propaganda_Foto Pixabay-63e2593c253fb.webp Foto: Pixabay

Evropska unija je najavila stvaranje novog centralnog izvora za prikupljanje informacija o pretnjama koje proističu iz dezinformacija i stranih manipulacija informacijama.

"Ovaj Centar za razmenu i analizu informacija će ojačati naše odgovore i omogućiti nam da bolje zaštitimo naše demokratije", izjavio je visoki predstavnik za spoljnu politiku Unije Žozep Borelj, u govoru na konferenciji organizovanoj ovim povodom.

On kaže da će ovaj centar promovisati razmenu informacija između svih zainteresovanih strana o osnovnim uzrocima, incidentima i pretnjama, kao i razmenu iskustava, znanja i analiza i da će nastojati da prati manipulaciju informacijama od strane stranih aktera.

Centra će svoj rad koordinisati sa 27 zemalja EU i sa širom zajednicom nevladinih organizacija.

"Ovo je dugoročna borba, neće se dobiti preko noći. Moramo imati alate", kaže on i dodaje da "zahvaljujući brojnim dokazima koje smo prikupili sa EUvsDisinfo (EU radna grupa za komunikaciju) i bili smo u mogućnosti da uvedemo restriktivne mere propagandnoj mašineriji Kremlja i da im efektivno zabranimo rad unutar Evropske unije".

Deo sankcija protiv Kremlja

Borelj je u svom govoru podvukao da, ovim centrom, EU "ne napada slobodu izražavanja, nego samo štiti slobodu izražavanja" i da je ovo "deo naših sankcija protiv portparola Kremlja".

On je pozvao na "više ulaganja u saradnju sa našim partnerima širom sveta po ovom pitanju", a to znači "biti prisutniji, bolje izražavati stvarnost, angažovati se na različitim jezicima i medijima", ne samo na engleskom.

"Mogu vam reći da ima mnogo ljudi širom sveta koji ne razumeju engleski. Dakle, moramo im se obratiti na njihovom jeziku. U suprotnom, potpuno su van onoga što govorimo ili onoga što pokušavamo da objasnimo", kaže Borelj.

Borelj je takođe upozorio na "novi talas" dezinformacija, fabrikovanih slika, video snimaka i veb lokacija koje se predstavljaju kao mediji i šire se "pet puta brže od svetlosti preko društvenih mreža i servisa za razmenu poruka".

Istovremeno je danas bio objavljen i prvi izveštaj Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) o manipulaciji stranim informacijama i pretnjama mešanjem, u kojem je analizirano 100 incidenata dezinformisanja otkrivenih u periodu od oktobra do decembra 2022. godine.

Izveštaj analizira 88 slučajeva ruskog mešanja, a Kina je bila aktivna u 17 slučajeva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()