Žene preduzetnice koje su ostvarile svoje snove: Od najboljeg vina do najslađeg meda

Uzele život u svoje ruke i postale preduzetnice.

29.01.2023. 20:14
  • Podeli:

Od grožđa prave vino, od voća džem ili rakiju, od ljute paprike slatko - šta ko više voli. Iako nežniji pol, nisu se obeshrabrile i odustale od svojih snova. Inicijativu su preuzele i uspešno savladale sve prepreke. Uzele život u svoje ruke i postale preduzetnice.

U zimskoj idili Fruške gore uprtili smo se rano jutro kako bismo otkrili tajnu uspeha žena preduzetnica. Natašu smo zatekli u vinogradu. Brine o njemu, kako kaže, kao o malom detetu, pa ga i zimi obilazi.

"Hiljadu puta sam sebi postavila pitanje, neću da kažem šta mi je ovo trebalo ali pre nego što sam počela da radim u ovom vinogradu, ja sam zemlju videla samo u saksiji i za mene je ovo bio jedan ozbiljan i životni i kulturološki šok", kaže Nataša Silađi iz vinarije "Alhemija".

Kako se čuva vinograd zimi, da li kao u Šobićevoj pesmi "Džemper za vinograd"? 

"Džemper za vinograd, ovo je fabrika pod otvorenim nebom, samo moja ljubav može da ga greje", pojašnjava Nataša.

Planova ima puno i u ovoj godini cilj joj je da završi vinariju.

"To je objekat od 700 kvadrata koji će imati degustacionu salu, podrum, kao i sobe za odmor. Takođe je i u planu nova berba merloa koja će se sprovesti ove 2023. godine", pohvalila nam se Nataša.

Druge preduzetnice nismo zatekli u Sremu, već u Beogradu, na Sajmu voćarstva i vinogradarstva. Tu je i Vukosava koja već
godinama priprema zdrave sokove bez šećera i konzervansa od jabuke, šipka, višnje, pa i aronije.

"Svaka žena za nešto je talentovana i onda treba sama da otkrije da li to voli ili ne, ako to voli onda uz malo upornosti i truda
može da se ostvari žena kao preduzetnik", kaže Vukosava Tešanović iz "Mitrovačke dobre bašte".

Dragana je mlada nada ženskog preduzetništva.

"Bavimo se proizvodnjom domaćih rakija, vina, džemova. Proizvodimo i specifične proizvode, slatko od ljute
paprike i med od maslačka", kaže Dragana Jovešović iz proizvodnje "Vasa i Lina".

Sve one dobro znaju koliko je teško ideju sprovesti u delo. Ekonomista po struci Nataša nije ni slutila da će jednog dana služiti baš svoje vino.

"Ostvarenje prvog sna, dosanjanog sna se desio na "Vine Vision" u Beogradu kada sam osvojila bronzu za svoje prvo flaširano vino koje je takođe bio jedan od mojih velikih snova, što sam takođe mislila da je nemoguće", kaže Nataša.

Sve one saglasne su u jednom, kada počnete da razmišljate o preduzetništvu, ma koliko nekada bilo teško nemojte odustajati od svojih snova. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()