Volonter za ponos: Učitelj Marko oživeo seosku školu, đaci ga zovu najboljiim drugom

Vozi decu u školu, loži vatru u učionici, donosi iz grada šta treba... zalaganjem učitelja Marka seoska učionica ima nove prozore i sva moderna nastavna sredstva

Autor: Lena Sladojević
06.02.2023. 20:05
  • Podeli:

U selu Tovrljane, kod Prokuplja, 2015. godine, posle više od 20 godina – ponovo se čulo školsko zvono. Učitelj Marko Čikarić, koji je tada imao samo četiri đaka, nije ni slutio da će njegov zadatak da oživi seosku školu na planini Sokolovici, doneti pažnju medija, ali i brojne nagrade. Volonter je i Crvenog krsta, pa je zato na obeležavanju godišnjice bio volonter za ponos.

Vozi decu u školu, loži vatru u učionici, donosi iz grada šta treba, deca ga zovu najboljiim drugom i učom. Zalaganjem učitelja Marka seoska učionica ima nove prozore, interaktivnu belu tablu, laptop, malu biblioteku i sva moderna nastavna sredstva.

"Učitelj na selu – to je ljubav prema tom pozivu! Drugačije je biti učitelj na selu u odnosu na grad. Iziskuje veću odgovornost, gde pored svog redovnog rada, morate da se posvetite i humanitarnom radu. Ja pored toga što obrazujem đake, nosim ljudima lekove, namirnice, vozim đake", kaže za UNU Čikarić.

Kada je lepo vreme – šetaju, kad je loše – pogledaju i crtani film. Sa svojim učom podele i snove šta će biti kad porastu. Iako neretko u akcijama učestvuje i sa skromnom učiteljskom platom, Marko ipak iskazuje zahvalnost drugima.

"Zahvaljujući medijima dosta donacija je stiglo, opremili smo školu. Mislim da nijedna gradska škola nema toliko nastavnih sredstava kao što mi imamo gore", ističe on.

Povodom obeležavanja 147 godina od nastanka Crvenog krsta Srbije, učitelj Marko je predstavjen kao volonter za ponos. Predsednik te organizacije profesor doktor Dragan Radovanović je istakao da je ponosan na sve volontere i zaposlene Crvenog krsta.

"Crveni krst stalno kvalitet svoga rada meri onako kako ga vide naši građani, kako ga vidi javnost u Srbiji. I samim tim ako smo prepoznati, ako imamo veliki broj volontera koji svakodnevno dolaze u Crveni krst, ako imamo veliki broj novih volontera, znači da to sve što radimo zaslužuje poštovanje svih tih ljudi", naglašava Radovanović za UNU.

To ukazano poštovanje je najbolje moglo da se vidi po tome kakvu posetu, ne samo ove godine, već i svih prethodnih, izaziva obležavanje godišnjice Crvenog krsta. U tom sistemu radi ukupno 750 zaposlenih i 70.000 obučenih volontera koji u svakom trenutku znaju šta treba činiti u slučaju potrebe.

Volonter za ponos učitelj Marko kaže da mu je svako priznanje vetar u leđa, kako bi učenike na selu naučio još nešto važnije – azbuku pomaganja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()