Velike izmene na maloj maturi: Novi način bodovanja i ukidanje kombinovanog testa

Od ove godine učenici polažu samo jedan predmet kao treći ispit, ali se i mala matura drugačije boduje

29.01.2023. 08:48
  • Podeli:
profimedia-0211304998-ispit-matura-skola (1)-6389f6fabb216.webp Foto: Profimedia

Sa ovom školskom godinom stigle su i izmene na završnom ispitu za osmake, popularnoj maloj maturi. Probni završni ispit, u kome će učenici se upoznati kako izgleda mala matura ali odmeriti svoje snage, čeka ih već 25. marta.

Menja se treći ispit

Po rasporedu koji je objavilo Ministarstvo prosvete, ona prava mala matura počinje 21. juna kada će osmaci polagati prvo test iz srpskog, potom 22. juna test iz matematike, a 23. juna jedan od predmeta koji su izabrali iz nekadašnjeg kombinovanog testa.

Upravo je to i najveća razlika koja se tiče male mature u odnosu na prethodne završne ispite. Naime, prethodnih godina mali maturanti polagali su kombinovani test na kom su bila pitanja iz pet predmeta - biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. Tako je opširna mala matura otišla u prošlost, a ove godine po prvi put osmaci su birali između jednog od tih predmeta koji će biti u okviru trećeg dana male mature.

Učenici su se, prema podacima Ministarstva prosvete, u najvećoj meri opredelili za biologiju, njih čak 38 odsto, a drugi predmet na toj listi bila je geografija za koju je bilo 28 odsto zainteresovanih.

Izmena bodovanja predmeta na maloj maturi

Ali to nije sve. Od ove godine je, naime, promenjeno i bodovanje završnog ispita.

Kao i ranijih godina maksimalan broj bodova koji je moguće osvojiti je 40, ali se povećao broj bodova po pojedinom ispitu. Novina je da umesto nekadašnjih 13 bodova iz srpskog i 13 bodova iz matematike, sada učenici mogu maksimalno osvojiti po 14 bodova iz ova dva predmeta. Što se tiče trećeg ispita, onog koji zamenjuje kombinovani test, umesto nekadašnjih 14 bodova sada je moguće osvojiti nešto manje - 12.

Zato je preporuka da učenici i roditelji ove godine obrate posebnu pažnju na izmenu bodovanja jer u nekim sredinama, pogotovo u Beogradu, često za upis u srednju školu odlučuju nijanse u bodovanju.

Nakon što završe ovogodišnju malu maturu, osmaci preliminarne rezultate mogu da očekuju 25. juna, a konačne 28. juna. Lista želja će se ove godine predavati elektronskim putem kao i prethodnih, što je najjednostavniji način, a za sve one koji više vole da to urade na stari način, mogu se predati i u matičnim školama 29. i 30. juna.

Konačni rezultati raspodele po srednjim školama i obrazovnim profilima biće objavljeni 3. jula.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()