Uzeti uzorci vode iz Nišave, čekaju se rezultati analize

Kada nadležne ekipe na terenu završe svoj posao, Ekološka inspekcija će propisati mere ukoliko bude bilo neželjenih efekata na životnu sredinu, izjavila ministarka Irena Vujović

26.12.2022. 14:06
  • Podeli:
Irena Vujović_Foto Tanjug Rade Prelić-63a99c1d2a474.webp Foto: Tanjug / Rade Prelić

Jutros su uzeti uzorci vode iz Nišave, čekaju se prvi rezultati merenja, ali za sada nema mesta panici, izjavila je ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, povodom izlivanja amonijaka iz cisterne između Pirota i Bele Palanke.

Ona je rekla Tanjugu da je njeno ministarstvo aktivno uključeno u praćenje situacije, kao da je Inspekcija za zaštitu životne sredine u pripravnosti.

"Ministarstvo zaštite životne sredine prati situaciju od sinoć otkako se dogodio nemili događaj, iz sata u sat. Inspekcija ekološka je u pripravnosti, ali trenutno mi ne možemo da obavljam nikakav posao jer su na terenu Ministarstvo unutrašnjih poslova i Transportna inspekcija koja je zadužena za kontrolisanje opasne robe", rekla je Vujovićeva.

Prema njenim rečima, kada nadležne ekipe na terenu završe svoj deo posla, Ekološka inspekcija će propisati mere ukoliko bude bilo neželjenih efekata na životnu sredinu.

Naglasila je da je Ministarstvo angažovalo Institut za metalurgiju Bor koji vrši merenja, kao i Agenciju za zaštitu životne sredine. Dodaje da su jutros u saradnji sa Vodnom inspekcijom uzeti uzorci vode iz Nišave i da se čekaju rezultati merenja.

"U toku dana tamo biti instalirana automatska mobilna stanica za merenja kvaliteta vazduha, dakle naše stanice ne mere visinu amonijaka u vazduhu, ali upravo smo instalirali analizator koji vrši i to merenje i ta stanica će biti postavljena u toku dana", rekla je Vujovićeva.

Ona je naglasila je da se uskoro očekuju i prvi rezultati, kao i da nema potrebe da se pravi panika. 

Vagon cisterna u kojoj je prevožen amonijak prevrnuo se juče oko 16.30 sati na delu magistralne pruge Niš-Dimitrovgad, izmeđi Pirota i Staničenja, van naseljenog područja.

Reč je o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Kompozicija je imala 20 vagon-cisterni, koje su u vlasništvu kompanije Eliksir.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()