Upozorenje Veterine Beograd: Šta treba da uradite ako u gradu vidite divlju svinju

Dve divlje svinje viđene su juče kod Beton Hale u Beogradu

30.05.2023. 11:03
  • Podeli:
divlja svinja pixabay-6475bb8f82af1.webp Foto: Pixabay

Od početka godine Beograđani su prijavili da su imali susret sa pet divljih svinja u Beogradu, a juče su prijavljene dve koje su viđene kod Beton hale na obali Save u Beogradu.

 "Veterina Beograd" upozorava građane da, ukoliko se susretnu sa divljom svinjom, ne pokušavaju da joj priđu, već da odmah obaveste Službu komunalne zoohigijene o lokaciji na kojoj je životinja viđena,

Direktor tog javno komunalnog preduzeća Budimir Grubić, kaže da su od početka godine imali pet takvih prijava.

"Prva stvar kada ugledate divlje svinje na ulici i kada uzmete mobilni telefon, nemojte nikako da slikate jer to može da bude i poslednja slika koju ste napravili i to nije šala. Divlja svinja je životinja koja oduzima život i puno lovaca je izgubilo život. Druga stvar odmah okrenite našu zoohigijenu", rekao je Grubić. 

On podseća da su, od pet pristiglih prijava od početka ove godine na adresu JKP "Veterina Beograd", četiri bile uobičajene, a da je jedna bila "od opasnijih u zadnjih par godina".

"Ovo su situacije koje se ne dešavaju tako često. Naravno, pojava divljih svinja u Beogradu, na obalama je relativno uobičajena pojava kada vodostaj raste i kada su neke druge okolnosti - nedostatak hrane ili lov i divlje svinje sa dela Crvenke, leve obale Dunava, Ratnog ostrva po koji komad prepliva u urbani deo grada gde se one ne snalaze najbolje i zaista predstavljaju veliku opasnost", rekao je Grubić za Tanjug.

On je dodao da niko ko nije stručan ne treba ni da prilazi divljnim svinjama, niti da bilo šta preduzima, sem da se skloni i okrene dežurni telefon, na broj 011/329-3099.

"Nas su juče dva građanina kontaktirala i videli smo kako je aktivnost išla. Za 15 minuta je perimetar bio obezbeđen. 'Veterina Beograd', kolege Zoran i Nenad, a posle sam odmah došao i ja i za manje od 15 minuta smo mobilisali sa anestetikom dve divlje svinje", rekao je Grubić.

Prema njegovim rečima, jedna divlja svinja je imala oko 180-190 kilograma, što predstavlja veliki komad koji može da nanese jako teške ozlede, usled direktnog kontakta ili susreta, a druga je bila verovatno njena kćerka.

"Brzinom koja mora da bude najduža 40 minuta ubačene su u naš automobil gde je izvađena strelica koja ima anestetike. Odvezene su na već predviđenu lokaciju na Ritu Velikog sela. I za pet do sedam minuta su se vratile u normalu. Mi im uvek omogućavamo da imaju prostor i pogled gde mogu dobro da se snađu", kaže Grubić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()