UNA saznaje: Nova direktorka škole u Omoljici podnela ostavku zbog protesta đaka i roditelja

Vladimir Ristić ostaje direktor škole, potvrdio je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, koji je naveo da je njegova smena bila tehnička greška

Autor: Stefan Dević
31.01.2023. 16:15
  • Podeli:

Posle pritiska roditelja koji drugi dan protestuju ispred Osnovne škole "Dositej Obradović" u Omoljici, zbog smene dosadašnjeg direktora Vladimira Ristića, vršilac dužnosti direktora te škole Danijela Ivanovski, ekskluzivno za televiziju UNA je izjavila da je podnela ostavku na tu funkciju.

Ristić je, u izjavi za UNU, rekao da je to pobeda dečjeg i roditeljskog aktivizma, da su deca imala praktičnu nastavu o kulturi i i demokratiji. A u Omoljici je danas bio i gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, koji je potvrdio da će Vladimir Ristić ostati direktor škole i naveo da je njeogva smena bila tehnička greška.

Inače, Ristić je bio smenjen pod izgovorom da nema licencu za direktora, što mu uopšte nije smetalo da u prethodnih osam godina uspešno obavlja taj posao.

'Ne damo Vladu!'

Tek poneko dete jutros je u pratnji roditelja došlo na nastavu u školu "Dositej Obradović, gde se nastava održavala u polupraznim učionicama. Većina dece je sa roditeljima prvu smenu provela u parku ispred škole.

Svoje nezadovoljstvo zbog smene direktora koji je proteklih osam godina vodio tu školu, okupljeni su uzvikivali "Ne damo Vladu!".

Jedan od roditelja Nenad Mitić kaže da je Ristić čovek koji je u potpunosti posvećen svom poslu, koji je izgradio i uskladio kolektiv, sa kojim je zajedno izgrado jedan sistem vrednosti:

"Sistem vrednosti koji svodi na minimum mogućnost nasilja, a kao što vidimo – to se učestalo dešava. Jedan sistem vrednosti kojem svedoče rezultati naših đaka, kako na državnom tako i na međunarodnom nivou!"

A uz decu i roditelje, sa druge strane ograde, podršku mu je pružilo i nastavno osoblje.

"Ovo je minimum koji mi možemo kao zaposleni, da u vreme velikog odmora izađemo, da podržimo decu, da podržimo volju direktora, da zastupamo nas kao kolektiv. Kao ljude koji su se zakonom izborili i odabrali nešto što je divno", kaže za UNU učiteljica Žaklina Marijanović.

"Kažem da su preterali, da nas maletretiraju, da su nas odvojili od čoveka koji ima viziju ove škole, koji pomaže svoj ovoj deci da se podignu!", ističe spremačica Biljana Radulac.

Direktor u đačkoj stolici

Vladimir Ristić je i sam bio deo te škole. Posle studija je postao profesor fizičkog, a kasnije i direktor. Za njega, to mesto predstavlja čast, ali i obavezu. Da bi to pokazao, proteklih osam godina je proveo na đačkoj stolici, umesto na fotelji.

"Nisam hteo da mi se mandat veže za fotelju. Nego sam tu fotelju dao koleginici koja je rekla da ću da se promenim. Na toj stoilici sam sedeo osam godina. Na taj način sam hteo da prenesom poruku da je biti direktor u ovom vremenu teško. Biti starešina u ovom vremenu je teško, a biti direktor u školi od 619 budućih mladih građana ove države je ogromna odogovrnost", nagrašava Ristić u izjavi za UNU.

Stalno optužujemo decu da su na telefonima i internetu, i da su odvojena od sveta. A kada je bilo potrebno, upravo su ta deca pokazala primer prave povezanosti i solidarnosti među sobom.

Ovo nije prvi put da je pokušana smena dosadašnjeg direktora Ristića zato što nema licencu za direktora. Međutim, od 1.600 škola u Srbiji tu licencu ima samo 350 direktora.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()