Ukusi Vojvodine stigli u prestonicu: Provedite nedelju uz domaću hranu i lepo druženje

Svoje specijalitete na festivalu 'Ukusi Vojvodine' predstavljaju sami proizvođači sa ciljem brendiranja pokrajine kao kao prepoznatljive i privlačne enogastronomske destinacije

Autor: Emilija Pešić
11.03.2023. 20:31
  • Podeli:

Stara poslovica kaže: "Ako želiš da upoznaš jedan narod, sedi za njihov sto, jedi njihovu hranu i pij njihova vina". A ovaj vikend u Beogradu rezervisan je za Vojvodinu i vojvođanske specijalitete.

U okviru festivala "Ukusi Vojvodine" svoje specijalitete predstavljaju proizvođači sa ciljem brendiranja Vojvodine kao prepoznatljive i privlačne enogastronomske destinacije.

Onaj ko se zadesio u Vojvodini, taj nikad ostao gladan nije. A neće ni oni koji posete Beo šoping centar, jer su ukusi Vojvodine stigli u prestonicu.

"Vrat, pečenca, but... Specifično je to što stoji malo u biljnim začinima i u vinu. Eto to je interesantno!", kaže za UNU Marko Janković iz "Farme na kraj sela".

"Najbitniji je kulen iz Bačkog Petrovca, onako pikantan, ljut. Dosta ljute paprike stavljamo, stavljamo kim, beli luk, so. Onda ima kobasice, kulen ljut i neljut, slanina, sveži čvarci – juče topljeni", nabraja Karol Horvat sa "Farme Horvat".

Hrabro, uz ovako jaku i mesnatu konkurenciju, stoji i Urmolada, za koju kažu da je najzdraviji namaz na svetu.

"Kao osnova se koristi urma. Onda smo napravili kombinacije urme i višnje, kakaa, maline, šljive, narandže... Sada izbacujemo i novu liniju gde koristimp orašasto voće, pa paravimo zdrave alternative popularnih kremića", ističe Bojan Limić iz "Urmolade".

"Svako na svoju vodenicu", pa sa drugog kraja poručuju – za sreću je potrebno samo malo sira.

"Nudimo sireve koji su napravljeni od čistog kravljeg mleka. Kao što naš naziv kaže, 'farmeri' – znači da imamo zatvoren način proizvodnje od njive do trpeze. Tako garantujemo za kvalitet naših proizvoda", objašnjava Zorica Radišić iz firme "Farmer".

Ovakav skup ne može da prođe bez čuvene vojvođanske štrudle ali i dobre rakije. Sa više od 40 izlagača druži se poznati kuvar Saša Mišić, koji je tu da nam sa njima otkrije sve čari ovog predela.

"Probam proizvod tog proizvođača, testiram, dam mišljnje, dam predlog, savet. Koliko god je spreman proizvođac toliko će da čuje, i onda to prezentujemo ljudima. Informišemo ih šta sa čim može da se koristi, kako se sprema, kako kuva, kako se jede, kad se jede", kaže Mišić za UNU.

I eto prilike da nedelja prođe uz fino druženje, ukusnu hranu i dragocen savet uz one koji najbolje znaju kako.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()